Stel vaccinatie van jonge kinderen niet uit

Lorette Harbers
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:C4522
Download PDF

artikel

Volgens het RIVM is het belangrijk dat de vaccinaties voor kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar en voor zwangere vrouwen gewoon doorgaan, omdat zij anders onvoldoende beschermd zijn tegen de infectieziekten die in het Rijksvaccinatieprogramma zijn opgenomen. De vaccinaties worden alleen uitgesteld bij verkoudheidsklachten van het kind, maar dat vormt geen probleem voor het opbouwen van de immuniteit.

Wanneer een kind langdurig last heeft van loopneuzen is er waarschijnlijk geen sprake van een infectie met het coronavirus. Het RIVM raadt in dat geval aan om met het plaatselijke consultatiebureau te overleggen over de vaccinaties. Als een gezinslid verkoudheidsklachten heeft zónder koorts kan de vaccinatie gewoon doorgaan. Bij koorts wordt de vaccinatie uitgesteld totdat het betreffende gezinslid 24 uur klachtenvrij is. De DKTP-vaccinaties voor 4-jarigen kunnen zo nodig uitgesteld worden tot uiterlijk dit najaar.

Er bestaan aanwijzingen dat ouders zelf de vaccinatie van hun kind uitstellen omdat ze denken dat het risico op een besmetting met SARS-CoV-2 toeneemt door een mogelijk verlaagde weerstand na vaccinatie. Op de website van het RIVM kunnen ouders lezen dat vaccinaties het risico op COVID-19 niet verhogen. Als een kind kort na een vaccinatie klachten krijgt die bij COVID-19 passen heeft dat ook geen effect op de werking van het vaccin.

Dorothy Lie, arts Maatschappij & Gezondheid en stafarts JGZ bij de GGD regio Utrecht vertelt dat zij vanwege alle onduidelijkheden ouders opbellen voorafgaand aan hun afspraak op het consultatiebureau. ‘Op deze manier kunnen we al hun vragen beantwoorden, uitleg geven over onze werkwijze, de hygiënerichtlijn die we hanteren en ook het belang benadrukken van het op tijd geven van de vaccinaties.’

Groepsvaccinaties, waaronder de DTP- en BMR-vaccinaties voor 9-jarigen en de HPV-vaccinatie voor 13-jarigen, worden tot na de zomervakantie uitgesteld. Hierdoor komt de bescherming tegen de ziektes waarvoor gevaccineerd wordt niet in gevaar. De meningokokkenvaccinatie voor 14-jarigen gaat – in een aangepaste vorm – wel door, omdat meningokokken W in Nederland nog steeds circuleert. Uitstel van die vaccinatie is daarom geen optie. De betreffende ouders en kinderen zullen hier nog een uitnodiging voor ontvangen.

Ook interessant

Reacties