Stapsgewijze aanpak bij rectaal corpus alienum

Klinische les
21-08-2018
Julia van Steenhoven, Pieter van der Sluis, Paul H.P. Davids en Egbert Jan M.M. Verleisdonk

Dames en Heren,

Patiënten die de SEH bezoeken vanwege een vastzittend rectaal corpus alienum zijn bepaald geen uitzondering. De afgelopen jaren neemt dit probleem zelfs toe. Tot op heden is er echter weinig consensus over een eenduidige benadering van deze patiëntengroep. Aan de hand van drie verschillende casussen presenteren wij een stapsgewijze aanpak voor verwijdering van een rectaal corpus alienum.

Patiënt A, een 59-jarige man, meldde zich op de SEH nadat hij 7 dagen daarvoor een ijzeren bal, ter grootte van een golfbal, anaal had ingebracht. Aanvankelijk had hij thuis afgewacht tot de anus zich spontaan zou ontlasten van de bal. Toen dit echter niet gebeurde en hij steeds meer krampende buikpijn kreeg, bezocht hij onze SEH.

Bij lichamelijk onderzoek zagen we een niet-zieke man. De vitale parameters waren niet-afwijkend, en de buik was soepel zonder druk- of loslaatpijn. Bij rectaal toucher was de ijzeren bal palpabel, maar niet goed te manipuleren. Er werd een buikoverzichtsfoto gemaakt, waarbij de ijzeren bal duidelijk zichtbaar was in het rectum; er waren geen tekenen van een ileus (figuur 1).

Figuur 1

IJzeren bal in rectum van patiënt A

Anterieur-posterieure buikoverzichtsfoto

 

Op de SEH lukte het niet om de bal manueel te verwijderen en daarop besloten we dit op de operatiekamer onder algehele narcose te doen. We plaatsten patiënt in anti-Trendelenburg-positie in de beensteunen, ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing