'Staat van de gezondheidszorg 2008': techniek helpt, maar eerst komt oefening

Opinie
B.A.J.M. de Mol
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:2546-7
Abstract

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) laat steeds vaker haar tanden zien door het nemen van maatregelen die nogal eens leiden tot het sluiten van een zorgfaciliteit. De website www.igz.nl is inmiddels een onmisbaar onderdeel van mijn favorieten geworden: je komt te weten waar de inspectie op let en je kunt leren van het ongeluk van anderen. En: de inspectie zet nadrukkelijk het patiëntenbelang op de eerste plaats. In het geval van de IJsselmeerziekenhuizen voldeden de operatiekamers niet aan de minimumeisen (22 september 2008: www.igz.nl/pdfs/Advies_IGZ_aan_Minister_Aan1.pdf).

De inspectie werkt ook proactief, waarbij de aandacht is gericht op evidente en veelvoorkomende systeemtekortkomingen op risicovolle afdelingen. Een voorbeeld hiervan is de op 2 oktober jl. verschenen nota ‘Standaardisatie onmisbaar voor risicovermindering in operatief proces’ (www.igz.nl/publicaties/rapporten/2008/operatie-proces).

Daarnaast brengt de inspectie een jaarlijks rapport uit in de reeks ‘Staat van de gezondheidszorg’ (SGZ; www.igz.nl/publicaties/staatvandegezondheidszorg). Volgens de website is dit ‘ . . . een serie…

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum/Universiteit van Amsterdam, afd. Cardiothoracale Chirurgie, Meibergdreef 9, 1105 AZ Amsterdam.

Contact Hr.prof.dr.mr.dr.B.A.J.M.de Mol, cardiothoracaal chirurg (b.a.demol@amc.uva.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties