Spierschade door hoge dosis simvastatine

Spierschade door hoge dosis simvastatine
Femia Kievits
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2010;154:C535

De Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA wijst op een verhoogd risico van myopathie en rabdomyolyse (afbraak skeletspieren) bij een hoge dosering van de cholesterolverlager simvastatine. Dit is tussentijds gebleken uit een studie waarin het effect van 80 mg simvastatine per dag werd vergeleken met een dosering van 20 mg per dag.

Myopathie…

Ook interessant

Reacties

Bram
Sprij

Als spierpijn ook een vorm van myopathie is, verbazen wij ons over de opmerking zeldzame bijwerking. In de praktijk lijkt op basis van onze praktijkervaring eerder een veel hoger percentage van ongeveer 1 op de 4 patiënten te stoppen met een statine vanwege spierklachten. Hoewel het voorkomen van klachten dosis gerelateerd is, zien we ook bij lager gedoseerde statines regelmatig spierpijn optreden. Het voorkomen van deze bijwerkingen is ons inziens dan ook verre van zeldzaam en het genoemde percentage in het onderzoek herkennen wij niet als reëel.

Misschien is een eerstelijnsonderzoek naar de bijwerkingen zinvol om een reëel percentage te krijgen,

 

Bram Sprij en  Peter van Dijk, huisartsen, Huisartsen Centrum Maassluis

Hans
Maring

Ik onderschrijf de ervaringen van de huisartsen Sprij en Van Dijk uit Maassluis, maar ik veronderstelde bij lezing van het becommentarieerde artikel dat bedoeld is iets te zeggen over myopathie MET rhabdomyolyse: het vertaalde woordje AND in de Engelse tekst moet gezien worden als een wiskundig-logische term. De huisartsen uit Maassluis zullen het toch wel met me eens zijn dat rhabdomyolyse met stijging van cpk hoogst zelden voorkomt onder mensen die klagen over spierpijn.

Hans Maring, huisarts