Spaanse arts waarschuwt voor 'Wiiitis'

Nieuws
F. Kievits
M.T. Adriaanse
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2007;151:1479
Download PDF

Aan de reeks ‘muisarm, sms-duim en iPodvinger’ kan een nieuwe ‘aandoening’ worden toegevoegd: ‘Wiiitis’. Het klachtenpatroon, dat aan een tennisarm doet denken, zou optreden na langdurig spelen met de Nintendo-spelcomputer Wii. Hiermee kan door middel van een door beweging gecontroleerde module (foto) onder meer een soort tennis worden gespeeld. De echte beweging wordt digitaal overgebracht op de computer.

Terwijl fabrikant Nintendo ermee adverteert dat de Wii niet alleen een bron van vermaak is, maar ook obesitas helpt bestrijden, heeft een 29-jarige Spaanse arts een heel andere opvatting. Julio Bonis, werkzaam bij de Research Group in Biomedical Informatics in Barcelona, waarschuwt voor gevaar. Zijn conclusies zijn niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek; de arts heeft aan den lijve ondervonden wat de langdurige effecten van het spelletje kunnen zijn. Bonis werd op een ochtend wakker met een pijnlijke schouder. Omdat hij de laatste tijd weinig lichaamsbeweging had gehad, kon hij de pijn niet meteen duiden – totdat hij aan zijn nieuwste speeltje dacht. De dagen daarvoor had de Spanjaard urenlang het computerspel gespeeld.

In een brief aan The New England Journal of Medicine (2007;356:2431-2) waarschuwt Bonis nu voor ‘Wiiitis’, uitgesproken als ‘wee-eye-tis’. Als genezingskuur raadt hij het gebruik van een pijnstiller en een ontstekingsremmer aan. Bovendien moeten patiënten hun spelmachine in de kast laten tot zij volledig hersteld zijn.

De door beweging gestuurde spelcomputer slaat volgens Bonis duidelijk aan bij het grote publiek, met alle mogelijke gevolgen van dien. Ook bij vorige spelcomputers van Nintendo trad er al een aandoening op, de zogenaamde Nintendo-duim. Het waren echter niet altijd apparaten van Nintendo die kramp in spieren en pijn in ledematen veroorzaakten. Zo was er begin jaren tachtig al sprake van een ‘space invaders’-pols.

Gerelateerde artikelen

Reacties