Het falen van het iudicium abeundi

‘Sommige diploma’s verdienen geen handtekening’

Groep witte schapen met één zwart gaan in het midden
Lorette Harbers
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2022;166:D6818

Sinds 2010 bestaat het ‘iudicium abeundi’ en kunnen disfunctionerende geneeskundestudenten worden weggestuurd. Maar nog steeds komt het voor dat studenten die dat niet verdienen een artsendiploma krijgen. De examencommissies geneeskunde komen nu met een plan.

In 2017 dwingt de geneeskundefaculteit van de VU in Amsterdam een studente om na 15 jaar te stoppen met haar geneeskundestudie. In de uitspraak van de rechtszaak die daaraan voorafgaat, valt te lezen dat zij al jaren op allerlei gebieden disfunctioneerde, met name op het gebied van professioneel gedrag. Haar opleiders moesten zelfs herhaaldelijk ingrijpen om de patiëntveiligheid te waarborgen. Hoe is het mogelijk dat het 15 jaar duurde voordat deze student weggestuurd kon worden?

Deze casus blijkt helaas geen uitzondering. Opleiders kennen veel meer studenten die beter geen arts kunnen worden, maar die ze desondanks niet kunnen stoppen. ‘We staan met onze rug tegen de muur’, zegt radioloog Mario Maas, voorzitter van de examencommissie (EC) geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam. NTvG spreekt hem samen met klinisch geneticus Fred Petrij, voorzitter van de EC van het Erasmus MC. De EC-voorzitters noemen verschillende voorbeelden van studenten met wie ze al…

Auteursinformatie

Lorette Harbers MSc, nieuwsredacteur, Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, Amsterdam.

Contact L. Harbers (nieuwsredactie@ntvg.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Lorette Harbers ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Journalistiek
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties