Sociaal-economische verschillen in voeding en voedingstoestand bij 10-11-jarige jongens

Onderzoek
G. van Poppel
P. Schneijder
I.A.M. Maas
J. Schrijver
A.A.M. Sluiter-van Nies
F.J. Kok
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1989;133:1223-7
Abstract

Samenvatting

De relatie tussen sociaal-economische status en voeding en voedingstoestand werd nagegaan bij 125 jongens van 10-11 jaar, die in 1987 deelnamen aan een voedingspeiling in Oost-Gelderland. Op basis van beroep en opleiding van de ouders werden de jongens ingedeeld in drie sociaal-economische categorieën. In de lage sociaal-economische groep (n = 59) lagen de Quetelet-index en de resultaten van huidplooidikte-meting hoger (p < 0,05) dan in de hoogste groep (n = 41) en kwam cariës vaker voor (83 versus 51). In vergelijking met beide hoger categorieën worden in de lage groep minder melkprodukten en groente en fruit gebruikt en worden minder eiwit, calcium en riboflavine geconsumeerd (p < 0,05). De resultaten wijzen op een verhoogd risico van cariës en obesitas in de lage sociaal-economische groep. De overige verschillen geven duidelijk ongunstige tendensen weer, maar wijzen niet op een direct verhoogd risico op voedingsdeficiënties of aan voeding gerelateerde ziekten in de lage sociaal-economische categorie.

Auteursinformatie

Instituut CIVO-Toxicologie en Voeding TNO, Postbus 360, 3700 AJ Zeist.

Ir.G.van Poppel, voedingskundige; P.Schneijder, diëtist; ir.I.A.M. Maas, voedingskundige; dr.J.Schrijver, biochemicus; dr.ir.F.J.Kok, voedingskundige-epidemioloog.

District Gezondheidsdienst Oost-Gelderland, Doetinchem.

A.A.M.Sluiter-van Nies, jeugdarts.

Contact ir.G.van Poppel

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties