Sneller herstel van leukocyten door hematopoëtische groeifactor bij patiënten met door chemotherapie veroorzaakte granulocytopenie en koorts, maar geen kortere opnameduur

Onderzoek
E. Vellenga
C.A. Uyl-de Groot
G. Stoter
B. Löwenberg
E.G.E. de Vries
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1996;140:1650-5
Abstract

Samenvatting

Doel

Vaststellen of de toevoeging van een hematopoëtische groeifactor aan het behandelingschema van patiënten met koorts en granulocytopenie na chemotherapie de opnameduur kan verkorten.

Opzet

Placebo-gecontroleerd fase III-onderzoek.

Plaats

Hematologische en (of) oncologische afdelingen van 6 academische ziekenhuizen (Amsterdam (Vrije Universiteit), Groningen, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam) en de Dr. Daniel den Hoed Kliniek, Rotterdam.

Methode

Patiënten met een hematologische of oncologische maligniteit met koorts (> 38,5°C eenmalig gemeten of > 38°C over een 12 h observatieperiode) en door chemotherapie geïnduceerde granulocytopenie (< 0,5 x 109l) werden in het onderzoek opgenomen. De behandeling bestond uit een ziekenhuisopname gevolgd door het geven van breedspectrumantibiotica in combinatie met granulocyt-macrofaag-kolonie-stimulerende factor (GM-CSF) (5 µgkgdag) of placebo. De behandeling werd gestaakt als gedurende 2 opeenvolgende dagen de temperatuur normaal was en het granulocytenaantal gestegen was tot ≥ 1,0 x 109l, of bij een totaal leukocytengetal ≥ 10 x 109l, beide gevolgd door een 24 h observatieperiode. Deze totale periode werd gedefinieerd als opnameduur.

Resultaten

In totaal werden 134 patiënten behandeld, van wie 47 een hematologische en 87 een andere oncologische maligniteit hadden: 65 patiënten werden behandeld met GM-CSF en 69 met placebo. In de GM-CSF-groep trad een versneld herstel op van het aantal granulocyten in het perifere bloed, maar zowel het mediane aantal dagen met een granulocytenaantal < 1,0 x 109l als het aantal dagen koorts verschilde niet voor de groepen. Bovendien werd geen significant verschil aangetoond in de mediane opnameduur bij de groepen; GM-CSF-behandeling: 6 dagen (uitersten: 3-14), placebobehandeling: 7 dagen (4-14).

Conclusie

De toevoeging van GM-CSF aan het behandelingsprotocol bij patiënten met koorts en granulocytopenie na chemotherapie leidt niet tot een verkorting van de opnameduur.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, Postbus 30.000, 9700 RB Groningen.

Afd. Hematologie: dr.E.Vellenga, hematoloog.

Afd. Medische Oncologie: mw.dr.E.G.E.de Vries, internist oncoloog.

Erasmus Universiteit, Instituut voor Medische Technology Assessment, Rotterdam.

Mw.dr.C.A.Uyl-de Groot, gezondheidswetenschapper.

Dr. Daniel den Hoed Kliniek, afd. Oncologie, Rotterdam.

Prof.dr.G.Stoter, internist-oncoloog.

Academisch Ziekenhuis Rotterdam-Dijkzigt, afd. Hematologie, Rotterdam.

Prof.dr.B.Löwenberg, hematoloog.

Contact dr.E.Vellenga

Verantwoording

Namens de deelnemers aan het Ontwikkelingsgeneeskundeproject 'De waarde van recombinante hematopoëtische groeifactoren bij de "supportive care" van patiënten met een hemato-oncologische aandoening en door chemotherapie ge?nduceerde neutropenie en koorts', die aan het eind van dit artikel worden genoemd.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties