Smartphone-game kan roker helpen te stoppen

Lucas Maillette de Buy Wenniger
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2022;166:C5105

Rokers die 3 weken lang een ‘stoppen-met-roken-game’ speelden op hun telefoon, bleken 6 maanden later bijna 2 keer zo vaak met roken te zijn gestopt als deelnemers in de controlegroep. Volgens de Amerikaanse onderzoekers die de game maakten, motiveerde hun interventie ook mensen die nog niet serieus bezig waren met stoppen om hun tabaksgebruik te heroverwegen (JAMA Intern Med. 2021; online 24 januari).

De onderzoekers vroegen 2959 rokers die in het afgelopen jaar minstens een keer in een van de 4 deelnemende klinieken waren geweest om wat voor reden dan ook of ze wilden meedoen met de studie. Uiteindelijk konden ze 433 mensen randomiseren voor ofwel deelname aan de op game-principes gestoelde interventie op hun telefoon, ofwel alleen een dagelijks sms-bericht met de vraag hoeveel sigaretten ze die dag hadden gerookt. De interventie bestond uit 5 onderdelen, waaronder dagelijkse motiverende sms-berichten, motiverende gesprekken met een getrainde tabaksverslavingsbehandelaar, en toegang tot een app die de roker afleidde van de behoefte een sigaret op te steken. Deelnemers konden punten behalen door quizvragen en sms-berichten te beantwoorden. Ze konden elkaars score zien en de beste 25% kon een gouden medaille en een voucher van 15 dollar winnen. Beide armen kregen 72 nicotinezuigtabletten.

Van de mensen die voor de interventie hadden geloot, meldde 25% binnen de 3 weken minstens één keer 24 uur rookvrij te zijn geweest, tegen 14% van de controlegroep. De mensen in de interventiegroep deden in het halfjaar na de studie ook vaker een poging om helemaal te stoppen. Uit CO-metingen bleek dat 18% van hen na 6 maanden daadwerkelijk was gestopt, tegen 10% van de controlegroep.

Een belangrijke beperking is volgens de onderzoekers dat een aanzienlijk deel van de rokers die in aanmerking kwamen voor de interventie, niet wilde deelnemen. Daardoor kan het zijn dat degenen die wel deelnamen al iets gemotiveerder waren om te stoppen. Hoewel uit de literatuur bekend is dat een spelelement kan helpen om te stoppen met roken, zijn de successen van dergelijke interventies mogelijk niet generaliseerbaar naar alle rokers.

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Public Health
Roken

Gerelateerde artikelen

Reacties