Sluiting linker hartoor ter preventie van beroerte bij atriumfibrilleren

Klinische praktijk
Lucas V.A. Boersma
Benno J.W.M. Rensing
Lisette I. Wintgens
Martijn Klaver
Martin J. Swaans
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2018;162:D2494
Abstract

Samenvatting

Het linker hartoor is de belangrijkste bron van emboli van cardiale oorsprong die leiden tot beroerte bij patiënten met atriumfibrilleren zonder hartkleplijden.

Orale antistolling is effectief gebleken ter preventie van beroerte bij atriumfibrilleren, maar wordt gecompliceerd door het inherente bloedingsrisico en de therapietrouw.

Mechanische sluiting van het linker hartoor lijkt een aantrekkelijk alternatief, vooral bij patiënten voor wie langdurige orale antistolling geen goede optie is. In de laatste 10 jaar zijn hiervoor meerdere percutane technieken beschikbaar gekomen, waaronder het WATCHMAN-device.

Gerandomiseerde studies met het WATCHMAN-device suggereren dat sluiting van het linker hartoor non-inferieur is aan orale antistolling als preventie van beroerte, met minder bloedingen. Prospectieve registratiestudies bij patiënten met een contra-indicatie voor orale antistolling bevestigen dat sluiting van het linker hartoor een aantrekkelijk alternatief is voor antistolling.

Lopende onderzoeken richten zich op vermindering van de complicaties bij de sluitingsprocedure, de laagste vorm van antistolling, vergelijking van bestaande technieken en vergelijking van linker-hartoorsluiting met de directe orale anticoagulantia.

Auteursinformatie

St. Antonius Ziekenhuis, afd. Cardiologie, Nieuwegein: prof. dr. L.V.A. Boersma, cardioloog (tevens: afd. Cardiologie, AMC-Universiteit van Amsterdam); dr. B.J.W.M. Rensing, cardioloog; drs. L.I. Wintgens en drs. M. Klaver, arts-onderzoekers; dr. M.J. Swaans, cardioloog.

Contact L.V.A. Boersma (l.boersma@antoniusziekenhuis.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Lucas V.A. Boersma ICMJE-formulier
Benno J.W.M. Rensing ICMJE-formulier
Lisette I. Wintgens ICMJE-formulier
Martijn Klaver ICMJE-formulier
Martin J. Swaans ICMJE-formulier

Gerelateerde artikelen

Reacties