Sluis voor dure geneesmiddelen blijkt effectief

Pil euros
Lester du Perron

artikel

De zorg in Nederland is gebaat bij onderhandeling over de prijs van dure geneesmiddelen. Dat blijkt uit onderzoek naar 'de sluis voor dure geneesmiddelen', die sinds 2015 bestaat.

Als geld wordt uitgegeven aan bepaalde zorg, zoals nieuwe medicijnen, dan kan datzelfde geld niet meer worden besteed aan andere zorg. De behandeling van de ene patiënt gaat dan ten koste van de behandeling van de andere patiënt. Dat wordt ook wel verdringing genoemd.

Soms zijn nieuwe geneesmiddelen zó duur dat ze teveel andere zorg verdringen. Dan hebben we daar als samenleving uiteindelijk nadeel van. Zulke dure geneesmiddelen worden in de sluis geplaatst. De minister gaat dan onderhandelen over een betere prijs. Tot die tijd worden de middelen nog niet vergoed, waardoor patiënten er helaas nog niet mee behandeld kunnen worden. Maar het geld dat daarmee wordt bespaard kan worden uitgegeven aan andere patiënten, wat uiteindelijk voor de samenleving als geheel gunstiger is.

Als de minister een betere prijs heeft kunnen onderhandelen, worden de geneesmiddelen alsnog toegelaten tot het basispakket, waardoor ze voor patiënten beschikbaar komen. Uit een evaluatie blijkt nu dat inzet van de sluis de samenleving inderdaad gezondheidswinst oplevert en in 5 jaar tijd ruim 1 miljard euro heeft bespaard.

Het NTvG publiceert sinds mei 2023 een reeks artikelen over verdeelvraagstukken, waar ook de sluisprocedure regelmatig ter sprake komt.

Lees hier het onderzoek Lees hier een artikel in De TelegraafOver de reeks verdeelvraagstukken

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties