Slecht nieuws voor de e-sigaret

Ties Keyzer
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2018;162:C3826

E-sigaretten helpen rokers mogelijk bij een stoppoging, maar verhogen waarschijnlijk het risico op het roken van gewone sigaretten bij kinderen. Dat stelt de Amerikaanse National Academies of Science, Engineering, and Medicine (NASEM) op basis van ruim 800 studies.1

De laatste jaren brengen alle grote tabaksfabrikanten een eigen elektronische sigaret op de markt. Zij presenteren deze e-sigaret als veiliger alternatief voor de traditionele sigaret. Bij gebruik van de vloeistofverdampers zouden minder schadelijke stoffen vrijkomen. Om uit te zoeken of e-sigaretten minder gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, of ze rokers kunnen helpen met stoppen en of het roken van e-sigaretten een opstapje is voor jongeren naar echt roken, bestudeerden NASEM-experts ruim 800 artikelen die peer-review hadden ondergaan.

In hun vuistdikke rapport stellen zij dat e-sigaretten rokers ‘mogelijk’ helpen bij stoppen, maar dat er onvoldoende studies voorhanden zijn om dit hard te maken. Sterker bewijs is er dat kinderen die de e-sigaret proberen eerder hun eerste traditionele sigaret zullen roken. Rokers van e-sigaretten lijken minder schadelijke stoffen binnen te krijgen, maar de gezondheidseffecten voor een grotere populatie en op de langere termijn zijn niet bekend.

NASEM publiceerde het rapport eind januari 2018. In dezelfde week sprak een adviescommissie van de Amerikaanse FDA zich uit over de iQOS van Philip Morris, een e-sigaret die echte tabak verhit.2 De fabrikant, die het product op de Amerikaanse markt wil brengen, mag niet claimen dat de iQOS minder schadelijk is dan gewone sigaretten. De FDA beslist waarschijnlijk in mei 2018 of Philip Morris de ‘heatstick’ mag vermarkten. In Nederland begon Philip Morris in 2017 met de verkoop van de iQOS.

Literatuur
  1. 1 NASEM. Public health consequences of e-cigarettes. 23 januari 2018.

  2. 2 Reuters. U.S. panel deals blow to Philip Morris tobacco device. 25 januari 2018.

Gerelateerde artikelen

Reacties