Slaperigheid en braken bij een openwaterzwemmer

Medische begeleiding bij de Elfstedenzwemtocht
Klinische les
18-06-2019
J. (Hans) Zwerver, Elsbeth A.L. van Dorssen en Marco H. Blanker

Dames en Heren,

Deze klinische les gaat over een grensverleggende sportieve prestatie waarvoor medische hulp en begeleiding werd ingeroepen, omdat er risico’s waren voor de gezondheid van de duursporter. De geleverde prestatie was opmerkelijk. De casusbeschrijving onderstreept het belang van zowel een goede voorbereiding als alertheid en observatie tijdens extreme – maar ook minder extreme – zwemtochten in open water. Wij beschrijven aandachts- en verbeterpunten voor openwaterzwemmen in het algemeen en voor de volgende Elfstedenpoging van Maarten van der Weijden op 21 juni 2019 in het bijzonder.

Reacties (2)

Inloggen om een reactie te plaatsen
cees janssen
29-06-2019 14:40

mal de debarquement-syndroom

U stelt dat het zogenaamde mal de debarquement- syndroom weinig frequent voorkomt. 

Als watersporter heb ik, en met mij vaak ook medeopvarenden, hier echter symptomen van ondervonden. Na zelfs maar een dagje varen op een wat woeligere Noord- of Waddenzee, zijn milde en meestal maar enkele uren aanhoudende klachten passend bij dit syndroom, beslist niet ongebruikelijk. 

Cees Janssen, gepensioneerd huisarts

Johannes (Hans) Zwerver
02-07-2019 16:15

reactie auteurs

Geachte collega,

Dank voor uw reactie. U heeft inderdaad gelijk dat  vrij frequent ‘Mal de debarquement’ symptomen gedurende enkele uren na een dagje varen voorkomen. Bij sommige personen blijven deze  symptomen echter langer dan enkele uren bestaan bestaan of zijn ze blijvend. Dan is er sprake van het ‘Mal de debarquement syndroom’ hetgeen gelukkig veel minder frequent voorkomt.

Wij wensen u een behouden vaart (met geen of slechts zeer kortdurend klachten als u weer aan wal bent)!

Vriendelijke groet,

Hans Zwerver, Elsbeth van Dorssen en Marco Blanker (auteurs)