Slaapproblemen bij jonge kinderen

Een pleidooi voor een breder spectrum aan interventies
Ter discussie
18-03-2020
Maartje P.C.M. Luijk, Roseriet Beijers en Lenny van Rosmalen

Wat kun je ouders adviseren wanneer hun baby slaapproblemen heeft? De richtlijn ‘Gezonde slaap en slaapproblemen bij kinderen’ van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid geeft aan welke interventies kunnen worden ingezet wanneer ouders de slaap van hun kind als een probleem ervaren. Maar volstaan die wel? En zijn er alternatieven?

Veel ouders worstelen met de slaapproblemen van hun jonge kind. 1 op de 10 ouders in Nederland ervaart de slaap van hun baby als een probleem.1 Internationaal onderzoek laat zien dat zelfs 25-40% van de ouders deze mening zijn toebedeeld.2 Gezonde slaap is van groot belang voor kinderen en ouders. Slaapproblemen bij jonge kinderen zijn gerelateerd aan risico’s op fysieke, cognitieve en emotionele problemen op latere leeftijd.3 De slaapproblemen van het kind kunnen leiden tot verminderd mentaal en fysiek welzijn, relatieproblemen en slaapproblemen bij de ouders.4 Ouders zoeken dan ook vaak hulp in hun eigen netwerk, online, in opvoedboeken, bij het Centrum voor Jeugd en Gezin, bij de huisarts of de kinderarts.

In de richtlijn ‘Gezonde slaap en slaapproblemen bij kinderen’ van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) wordt aangegeven welke interventies kunnen worden ingezet wanneer ouders de slaap van hun kind als een probleem ervaren (zie kader ‘Bestaande interventies bij kinderen met slaapproblemen’). De ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing