Sir John Charnley en de totale heupartroplastiek

Perspectief
Paul T.P.W. Burgers
Jan van Gijn
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:A3564
Abstract

John Charnley, grondlegger van de moderne totale heupartroplastiek, wordt in 1911 geboren in Bury (Lancashire, Verenigd Koninkrijk). Zijn vader, Arthur, is chemicus in het nabijgelegen Manchester en zijn moeder, Lily, verpleegkundige in het Crumpsall Hospital. In 1929 start Charnley de opleiding geneeskunde aan de Victoria Universiteit in Manchester. Op 25-jarige leeftijd wordt hij de jongste fellow ooit van het Royal College of Surgeons.

Figuur 1

Tijdens de Tweede Wereldoorlog dient Charnley als luitenant-arts in Noord-Ierland, Egypte en Engeland. In Egypte ontmoet hij Dudley Buxton, orthopedisch chirurg voor de strijdkrachten in het Midden Oosten. Zij ontwerpen samen verschillende chirurgische instrumenten, waaronder een aangepaste ‘Thomas splint’, een spalk die heupbewegingen mogelijk maakt zonder het gewricht te belasten.1

Na de oorlog raakt Charnley geïnteresseerd in de rol van het periost bij botgenezing. Hij laat bij zichzelf door een jongere collega fragmenten van de distale tibia onder en boven het periost implanteren. Vervolgens zijn diverse…

Auteursinformatie

Erasmus MC, afd. Heelkunde-Traumatologie, Rotterdam.

Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, Amsterdam.

Prof.dr. J. van Gijn, curator medisch-historische bibliotheek.

Contact Drs. P.T.P.W. Burgers, anios heelkunde (p.t.p.w.burgers@erasmusmc.nl)

Verantwoording

Belangenconflict: geen gemeld. Financiële ondersteuning: geen gemeld.
Aanvaard op 22 juni 2011

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Geert
Walenkamp

geachte collegae Burgers en van Gijn,

met plezier heb ik het artikel van U gelezen  over John Charnley. Het herrinerde me eraan dat hij experimenteerde met bone grafting op zijn eigen tibia, en een osteomyelitis opliep, wat mij extra aanspreekt.

Ik miste echter 2 dingen. Allereerst zijn aandacht voor de preventie van infectie van prothesen. Hij kwam in samenwerking met technici (Whyte) en industrie (Howorth) tot de ontwikkeling van bijzonder effectieve luchtbehandeling niet mengende, downflow systemen), die in combinatie met verbeterde kleding een reductie van het infectiepercentage gaf van 75%. Deze rol van OK-lucht bij  de preventie van exogene wondbesmetting tijdens operaties is nog steeds cruciaal, en staat centraal heden ten dage nog steeds centraal in ontwerp en beheer van operatiekamers.

Daarnaast miste ik in de geraadpleegde literatuur de biografie van William Waugh: John Charnley. The Man and the Hip (Springer, ISBN 3-540-19587-4). Zijn humaan bone graft experiment staat daar beschreven op pagina 34. Wellicht iets voor de bibliotheek van het NTVG ?

 

met hartelijke groet

prof.dr. G.H.I.M. Walenkamp, em.hoogleraar orthopaedische chirurgie

Graag danken wij collega Walenkamp voor zijn reactie op ons artikel over de centrale rol van Charnley in de ontwikkeling van het ontwerp van de moderne totale heuparthroplastiek. Zoals wij ook bespreken, was Charnley niet alleen een briljant onderzoeker maar ook een begaafd clinicus met aandacht voor het gehele peri-operatieve proces.

Met zijn aandacht voor peroperatieve luchtstromen in de operatiekamers was Charnley inderdaad ook een pionier op het gebied wat zich later heeft ontwikkeld tot de “ laminar flow ventilation”. In combinatie met aangepaste kleding en de, waarschijnlijk meest belangrijke, gelijktijdige introductie van  profylactische moderne antibiotica heeft dit geleid tot een reductie van het infectiepercentage. De vermelde biografie is een lezenswaardige aanvulling. 

 

Jan van Gijn