Serologische diagnostiek van lepra

Klinische praktijk
P.R. Klatser
B. Naafs
W.R. Faber
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1991;135:932-4

Inleiding

Lepra is thans een ziekte die voornamelijk in ontwikkelingslanden voorkomt, met wereldwijd een geschat aantal patiënten van 12 miljoen. De ziekte wordt veroorzaakt door Mycobacterium leprae, een obligaat intracellulair micro-organisme dat voornamelijk macrofagen en Schwann-cellen infecteert.

Voor de patiënt en zijn omgeving is het geestelijk en lichamelijk een zeer ingrijpende ziekte. Een snelle diagnose en een afdoende behandeling zijn van groot belang om (irreversibele) zenuwbeschadigingen, die tot de voor deze ziekte zo kenmerkende misvormingen leiden, te voorkomen.

Beloop en manifestatie van de ziekte worden voor een belangrijk deel bepaald door de mate van cellulair-immunologische afweer van de patiënt tegen de bacterie. Op basis van deze cellulaire immuunreactiviteit wordt het zogenaamde lepraspectrum beschreven.1 Bij tuberculoïde lepra (TT) worden weinig of geen bacteriën gevonden als gevolg van een sterke cellulaire immuunreactiviteit tegen M. leprae-antigenen. Bij de lepromateuze vorm (LL) daarentegen is geen cellulaire immuunreactiviteit tegen M. leprae aantoonbaar, maar komen…

Auteursinformatie

Koninklijk Instituut voor de Tropen, N.H.Swellengrebel Laboratorium voor Tropische Hygiëne, Meibergdreef 39, 1105 AZ Amsterdam.

Drs.P.R.Klatser, biochemicus.

Academisch Ziekenhuis Rotterdam-Dijkzigt, afd. Dermatologie en Venerologie, Rotterdam.

Dr.B.Naafs, dermatoloog.

Academisch Medisch Centrum, afd. Huidziekten, Amsterdam.

Dr.W.R.Faber, dermatoloog.

Contact drs.P.R.Klatser

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties