Sensorische neuropathie bij HIV-infectie: pathogenese en therapie

Klinische praktijk
P. Portegies
N.R. Rosenberg
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2001;145:731-5
Abstract

Samenvatting

- Een axonale sensorische polyneuropathie is een frequente complicatie in het beloop van de HIV-infectie; bij meer dan 30 van de HIV-geïnfecteerden ontstaat een polyneuropathie. Een laag CD4-celaantal en een hoge HIV-RNA-concentratie vergroten de kans.

- De neuropathie veroorzaakt pijn, tintelingen, een branderig en/of ‘doof’ gevoel in de voeten, en soms ook in de handen. Bij neurologisch onderzoek vindt men vooral sok- en handschoenvormige sensibiliteitsstoornissen, verlaagde of afwezige achillespeesreflexen en geen ernstige paresen.

- De oorzaak van de sensorische neuropathie is onbekend. De HIV-infectie zelf of bepaalde andere infecties, bijvoorbeeld door cytomegalovirus, spelen mogelijk een rol bij de pathogenese; vasculitis is een hierbij gesuggereerd mechanisme. Sommige antiretrovirale middelen uit de groep van de nucleosideanaloga veroorzaken een neuropathie, maar de pathogenese is nog niet opgehelderd.

- Als symptomatische therapie kunnen gebruikt worden: amitriptyline, tramadol en carbamazepine. Van lamotrigine en gabapentine is het effect niet overtuigend aangetoond.

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum/Universiteit van Amsterdam, afd. Neurologie, Postbus 22.700, 1100 DE Amsterdam.

Dr.P.Portegies, neuroloog; mw.N.R.Rosenberg, assistent-geneeskundige.

Contact dr.P.Portegies

Ook interessant

Reacties