Scombroïde-intoxicatie onder ziekenhuispersoneel

Klinische praktijk
Geertruida D. van Dijken
Peter H. Uijttewaal
Susan J.J. Logtenberg
Sanjay U.C. Sankatsing
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D4444
Abstract

Samenvatting

Achtergrond

Scombroïde-intoxicatie wordt veroorzaakt door het eten van vis met een hoge concentratie histamine. Histamine wordt gevormd in vissen die tot de familie van de Scombroidea behoren en deze vissen bij een te hoge temperatuur worden bewaard. Het ziektebeeld lijkt op een allergische reactie.

Casus

In ons ziekenhuis bezochten 21 medewerkers de SEH met voornamelijk ‘flushing’, hoofdpijn, palpitaties en gastro-intestinale klachten. Zij hadden allen tonijnsalade gegeten in de personeelskantine. De klachten bleken te berusten op een scombroïde-intoxicatie.

Conclusie

Doordat wij het ziektebeeld snel herkenden en tijdig crisismanagement uitvoerden, konden wij verdere verspreiding van de uitbraak voorkomen.

Auteursinformatie

Diakonessenhuis, Utrecht. Afd. Spoedeisende Hulp: drs. G.D. van Dijken, SEH-arts. Afd. Interne Geneeskunde: dr. S.J.J. Logtenberg, internist-nefroloog; dr. S.U.C. Sankatsing, internist-infectioloog en internist acute geneeskunde. Tergooi, afd. Interne Geneeskunde, Hilversum: drs. P.H. Uijttewaal, anios.

Contact G.D. van Dijken (trudyvandijken@gmail.com)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Geertruida D. van Dijken ICMJE-formulier
Peter H. Uijttewaal ICMJE-formulier
Susan J.J. Logtenberg ICMJE-formulier
Sanjay U.C. Sankatsing ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Dit is een verontrustend artikel: iedere ijskast koelt tot 6 graden Celsius! Betekent dat dat tonijnsalade per definitie ‘te warm’ wordt bewaard? Of nog erger: alle genoemde vissen worden thuis te warm bewaard?

Peter Vandertop, neurochirurg, Amsterdam UMC