Röntgenfoto meestal niet nodig bij kind met luchtweginfectie

Longen luisteren

Kinderen hebben regelmatig last van luchtweginfecties, zoals bronchitis of een longontsteking. Soms zijn hun klachten zo hevig dat ze op de spoedeisende hulp terechtkomen. Daar wordt dan nog weleens een röntgenfoto van de longen gemaakt, maar dat blijkt vaak niet nodig. Dat schrijven Nederlandse onderzoekers in het NTvG.

Voor hun onderzoek bekeken zij de gegevens van bijna 600 kinderen met luchtwegklachten. Al deze kinderen kwamen op de spoedeisende hulp met hoesten of benauwdheid en koorts. Bij 1 op de 5 kinderen werd een röntgenfoto van de longen gemaakt. Maar de uitkomst daarvan bleek geen invloed te hebben op het beleid: zelfs als de röntgenfoto geen afwijkingen liet zien kregen de kinderen vaak toch antibiotica.

De onderzoekers benadrukken daarom dat een röntgenfoto bij kinderen met een luchtweginfectie vaak niet nodig is. Met zo'n foto kan niet worden vastgesteld of er wel of geen antibiotica nodig zijn, en bovendien is röntgenstraling schadelijk. De beoordeling van het kind door de arts speelt de belangrijkste rol bij het beleid.

Artikel in NTvG (alleen voor abonnees)

Gerelateerde artikelen

Reacties