Rokers onthouden nare foto’s op sigarettenpakjes

Rokers onthouden nare foto’s op sigarettenpakjes
Lucas Mevius
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:C939

De gruwelijke foto’s van zwarte longen en zwarte tenen die in Australië op sigarettenpakjes staan, hebben wel degelijk een impact op rokers. Vooral pakjes met nieuwe informatie en nieuwe foto’s van toegetakelde organen en ledematen maken rokers bewust van de schadelijke effecten van tabaksrook. Hier wijzen Caroline Miller van Cancer Council South Australia en collega’s op in BMC Public Health (2011;11:238).

Australië was een van de eerste landen die foto’s op sigarettenpakjes plaatsten. Sinds 2006 is 30% van de voorkant en 90% van de achterkant gevuld met waarschuwende teksten en vieze plaatjes.

Miller et al. interviewden in 2005-2008 ruim 1900 sigarettenrokers, om uit te vinden of deze nieuwe fotopakjes iets teweegbrachten.

In 2005 wist slechts 4% van de rokers dat roken gangreen veroorzaakt. In 2006, na de introductie van pakjes met foto’s van afstervende voeten, was dit 27%. Het besef dat roken mondkanker veroorzaakt verdubbelde na de invoering van pakjes met foto’s van deze tumoren. De bekendheid met emfyseem, longkanker, hartziekte en verslaving, waarover al langer informatie op pakjes stond, bleef gelijk.

86% van de rokers meldde de nieuwe plaatjes te hebben gezien. ‘Roken veroorzaakt longkanker’ bleef de meest bekende waarschuwing, gevolgd door het nieuwe ‘roken veroorzaakt perifeer vaatlijden’ en ‘roken veroorzaakt keel- en mondkanker’.

Pakjes met foto’s trekken de aandacht van rokers. Bewustwording van de schadelijke effecten is een belangrijke voorwaarde voor gedragsverandering. Het feit dat vooral ‘nieuw nieuws’ het goed doet is belangrijk voor beleidmakers in landen waar al afbeeldingen op pakjes staan. Nieuwe waarschuwingen en het rouleren ervan bieden hier uitkomst.

De Australische regering wil vanaf 2012 zelfs logo’s en andere verleidelijke afbeeldingen en teksten op de pakjes verbieden, die dan bovendien allemaal dezelfde vieze groene kleur krijgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties