Roken: samen kwamen we er niet uit
Open

Onderzoeksjournalistiek
20-06-2019
Joop Bouma

KWF Kankerbestrijding, het Longfonds en de Hartstichting hebben veel zieke rokers in hun achterban. Een derde van alle kankers1 en hart- en vaatziekten2 en 85% van de COPD-gevallen wordt veroorzaakt door tabaksgebruik. Bij longkanker is 85% toe te schrijven aan roken.3

Tabaksontmoediging zou voor de gezondheidsfondsen de hoogste prioriteit moeten hebben, ook al omdat de ziektelast door roken vermijdbaar is.4,5 Roken is de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak.6 Maar de strijd tegen tabak was voor KWF Kankerbestrijding, het Longfonds en de Hartstichting jarenlang geen serieus speerpunt.

Reacties (1)

Inloggen om een reactie te plaatsen
Henk Mulder
24-06-2019 11:08

Roken is pijler van KWF, Longfonds en Hartstichting

Onthutsend! Hoewel de drie genoemde organisaties - KWF, Longfonds en Hartstichting - meer doen dan de gevolgen van roken behandelen, is het roken wel één van de ‘oorzaken’ van hun bestaan, sterker: wellicht een pijler van hun organisaties. Net zoals het een belangrijke bijdrage levert aan de staatskas. Verklaart dat de houding van zowel de overheid als de drie organisaties? Zou de tabaksindustrie hen ook sponsoren...? 

Voor mij in ieder geval een reden om deze drie organisaties voorlopig niet meer te ondersteunen!

Henk Mulder, arts n.p.