Robotbevalling

Nieuws
F. Kievits
M.T. Adriaanse
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:1420-1
Download PDF

Voor de foto willen verloskundige Willy Weyers en gynaecoloog Guid Oei van het Máxima Medisch Centrum (MMC), locatie Veldhoven, graag even laten zien hoe een gesimuleerde bevalling werkt. Het hoofdje van de baby is eruit, maar hoe hard de moeder ook perst, haar baby kan geen kant op. Hij zit vast met zijn schouders. De hartslag van het kindje wordt trager, haast is geboden. Ook al is het een levensechte oefening, vreugde is er als de bevalling tot een goed einde wordt gebracht.

Het MMC is het eerste ziekenhuis in Nederland met een medisch simulatiecentrum. De simulatiepoppen zijn ontwikkeld door de Technische Universiteit Eindhoven samen met de universiteit van Florida in de VS. Ze zitten vol elektronica en de nieuwste technische snufjes. Zo kan de moederpop nepbloeden en zijn de poppen verbonden aan een echte monitor waarop de hartslag van moeder en kind in de gaten wordt gehouden. Verloopt de oefening niet goed, dan kunnen de poppen zelfs sterven.

De drijvende kracht achter het trainingscentrum is professor Guid Oei. Hij ziet de noodzaak van het trainen, dat in MMC wekelijks gebeurt. ‘Bij een bevalling zijn altijd een gynaecoloog, verloskundige, verpleegkundige en kraamverzorgster betrokken. Zij hebben allemaal een verschillende opleiding gehad. Diverse disciplines komen samen aan het bed en door te trainen kun je de interactie en de samenwerking verbeteren’. Het doel is om medische fouten te voorkomen en de veiligheid voor de patiënt te verhogen, want ook in Nederland sterven in sommige gevallen patiënten onnodig, aldus Oei in het Eindhovens Dagblad (2 juni 2006).

Volgens Oei zijn dergelijke teamtrainingen in de luchtvaart al lang geaccepteerd. ‘Je hebt met professionals te maken voor wie je de situatie zo levensecht en heftig mogelijk moet nabootsen. Je kunt situaties trainen die je in de dagelijkse praktijk minder vaak tegenkomt. De pop voegt alle menselijke interactie toe.’ Ook Weyers is lovend over de teamtraining. ‘Afhankelijk van de trainingssituatie wordt de pop van tevoren geprogrammeerd. Zo kan de babypop een vertraagde hartslag krijgen waarop medici direct moeten anticiperen. Je kunt ook simuleren dat de moeder ernstig ziek is, wat weer voor de kraamverzorgster belangrijk is.’

Dat het werkt, zegt Oei, blijkt uit de eerste onderzoeksresultaten uit Bristol in Engeland waar al vijf jaar met een medisch simulatiecentrum wordt gewerkt. Daarbij zijn 20.000 geboorten geanalyseerd. Gebleken is dat door de training het aantal pasgeborenen met een slechte start of een hersenbloeding/hersenschade is gehalveerd. (Foto: Jurriaan Balke.)

Gerelateerde artikelen

Reacties