Rivierblindheid bestrijden door chemotherapie gericht op de symbiontische Wolbachia-bacteriën in de oorzakelijke filariën

Opinie
P.A. Kager
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2002;146:1212-5
Abstract

Wolbachia-bacteriën komen voor in de meeste voor de mens pathogene filariawormen en zijn waarschijnlijk in belangrijke mate verantwoordelijk voor de ontstekingsreacties die deze wormen veroorzaken en daarmee voor de ziekteverschijnselen. De bacteriën zijn bovendien nodig voor de fertiliteit van de wormen. Therapie gericht op deze bacteriën zou een nieuw element kunnen zijn in de bestrijding van de grote wereldwijde volksziekten die door filariën worden veroorzaakt: rivierblindheid en lymfatische filariasis (elephantiasis). Ongeveer 150 miljoen mensen zijn geïnfecteerd met filariae; 6 miljoen hebben last van dermatitis, 350.000 zijn blind door Onchocerca volvulus en 120 miljoen zijn geïnfecteerd met Wuchereria bancrofti, Brugia malayi en Brugia pahangi, die alledrie acute lymfangitis, hydrocele en lymfoedeem veroorzaken (40 miljoen zijn door filariën ernstig, chronisch ziek).

In West-Afrika wordt rivierblindheid al enkele decennia bestreden, aanvankelijk met vectorbestrijding, later aangevuld met ivermectine, een microfilaricide middel. Enkele jaren geleden werd een wereldwijd programma gestart ter bestrijding…

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum/Universiteit van Amsterdam, afd. Inwendige Geneeskunde, onderafd. Infectieziekten, Tropische Geneeskunde en AIDS, Postbus 22.660, 1100 DD Amsterdam.

Prof.dr.P.A.Kager, internist.

Contact prof.dr.P.A.Kager (p.a.kager@amc.uva.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties