Riva-Rocci en de bloeddruk

Perspectief
Jan van Gijn
Joost P. Gijselhart
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:A5536
Abstract

Wie de hoogte van de bloeddruk noteert met de gebruikelijke afkorting ‘RR’, zal niet altijd beseffen dat die 2 letters slaan op de uitvinder van de huidige bloeddrukmeter, Scipione Riva-Rocci (figuur 1). Hij wordt in 1863 geboren in het plaatsje Almese en studeert geneeskunde in het nabije Turijn.1 In 1888 wordt hij assistent bij professor Carlo Forlanini (1847-1918), die bekend is vanwege zijn behandeling van longtuberculose door een opzettelijk veroorzaakte pneumothorax.

Figuur 1

In 1896 en 1897 publiceert Riva-Rocci 4 artikelen over een nieuwe manier om de bloeddruk te meten.2,3 Tot dan toe zijn alle metingen gedaan aan de A. radialis, eerst op bloedige en daarna op indirecte wijze.4 Want het is op die plek – al zo’n 20 eeuwen lang – dat artsen een indruk proberen te krijgen van de kracht van de circulatie. Niet alleen de frequentie, maar ook de levendigheid van de polsslag geldt als belangrijk…

Auteursinformatie

Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, Amsterdam.

Prof.dr. J. van Gijn, curator medisch-historische bibliotheek; drs. J.P. Gijselhart, cultuurfilosoof en bibliothecaris.

Contact prof.dr. J. van Gijn (jan@vangijn.com)

Verantwoording

Belangenconflict: er zijn belangen gemeld (zie www.ntvg.nl, zoeken op A5536; klik op ‘Belangenverstrengeling’). Financiële ondersteuning: J.P. Gijselhart heeft een deeltijdaanstelling bij de Vereniging Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
Aanvaard op 8 oktober 2012

Auteur Belangenverstrengeling
Jan van Gijn ICMJE-formulier
Joost P. Gijselhart ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties