Richtlijnen in historisch perspectief

Illustratie van twee abstracte figuren: de linker heeft een spraakballon met rechte lijnen, bij de rechter staat een wirwar van lijnen.
Jannes J.E. van Everdingen
Bernd W.M. Arents
W. Annefloor van Enst
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2022;166:D6956
Abstract

Samenvatting

De rol van medische richtlijnen heeft in de afgelopen 50 jaar een enorme transformatie doorgemaakt. Zowel ten voordele alsook ten nadele. De grens van de houdbaarheid van de huidige werkwijzen is echter in zicht en mogelijk zelfs bereikt, in verband met de eisen aan de methodologie en de almaar groeiende literatuur. De oplossing ligt op zowel het nationale als het internationale vlak. Internationaal zal dat zijn beslag krijgen middels nieuwere methoden en technieken, zoals met artificial intelligence. Nationaal ligt de uitdaging op meer samenwerking en integratie. Daarbij is niet alleen de integratie van disciplines van belang, maar ook het beleid van de overheid, semioverheden en zorgverzekeraars. Dit alles noopt tot een hernieuwde, integrale en overkoepelende visie.

Auteursinformatie

Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie, Utrecht: dr. J.J.E. van Everdingen, gepensioneerd dermatoloog; B.W.M. Arents, patiënt-lid Autorisatiecommissie Richtlijnen NVDV; dr. W.A. van Enst, methodoloog.

Contact J.J.E. van Everdingen (j.vaneverdingen@nvdv.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Jannes J.E. van Everdingen ICMJE-formulier
Bernd W.M. Arents ICMJE-formulier
W. Annefloor van Enst ICMJE-formulier
Richtlijnontwikkeling
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Public Health
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties