Richtlijn 'Mondholte- en orofarynxcarcinoom'

Klinische praktijk
P.P. Knegt
R.B. Keus
J.L.N. Roodenburg
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:83-8
Abstract

Samenvatting

- Het mondholte- of orofarynxcarcinoom vormt met een totale incidentie van circa 800 per jaar een gering deel van het totale aantal kankergevallen in Nederland. Om zoveel mogelijk landelijke uniformiteit in diagnostiek, behandeling, nazorg en follow-up te verkrijgen is een richtlijn ontwikkeld.

- Bij de diagnostiek van de primaire tumor en de hals wordt naast een zorgvuldig klinisch onderzoek gebruikgemaakt van echografie, vaak gecombineerd met cytologische punctie, MRI en CT, en voor de botinvasie van de onderkaak technetiumscintigrafie in combinatie met een orthopantomogram.

- Voor de kleinere orofarynxcarcinomen (T1 en T2) zijn chirurgische behandeling en radiotherapie (uitwendige therapie of brachytherapie) gelijkwaardig, voor de grotere carcinomen (T3 en T4) heeft bij patiënten met een goede algemene conditie chirurgische behandeling in combinatie met radiotherapie de voorkeur.

- Voor de kleinere tumoren van de tong en mondbodem bestaat, in het geval dat wordt gekozen voor radiotherapie, een voorkeur voor brachytherapie. Net als voor orofarynxcarcinomen geldt dat bij patiënten zonder aantoonbare kliermetastasen het wel of niet behandelen van de hals afhankelijk is van de kans op de aanwezigheid van halskliermetastasen: bij een risico kleiner dan 20 (dat geldt voor de kleinere tumoren) lijkt een expectatief beleid verantwoord, maar als de kans groter is dan 20 (dat geldt voor grotere tumoren of een grote tumordikte) dient behandeling van de hals plaats te vinden met operatie of met bestraling.

- De richtlijn bevat verder informatie over besluitvorming, voorlichting en communicatie, palliatieve behandeling en symptoombestrijding, psychosociale hulpverlening, prothetische reconstructie, fysiotherapie, mondzorg, voeding en diëtetiek, slik- en spraakrevalidatie, beleid over roken en alcoholgebruik.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:83-8

Auteursinformatie

Erasmus MC, Postbus 2040, 3000 CA Rotterdam.

Afd. Keel-, Neus- en Oorheelkunde: hr.dr.P.P.Knegt, kno-arts.

Radian, locatie Arnhem, Arnhem.

Hr.R.B.Keus, radiotherapeut.

Universitair Medisch Centrum Groningen, afd. Mondziekten, Kaakchirurgie en Bijzondere Tandheelkunde, Groningen.

Hr.prof.dr.J.L.N.Roodenburg, kaakchirurg.

Contact hr.dr.P.P.Knegt (p.knegt@erasmusmc.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties