Reumatoïde artritis: meer dan een gewrichtsziekte

Foto van een anatomisch model.
Dasha Osipova
Rob Janssen
Henk A. Martens
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D4166
Abstract

Dames en Heren,

Reumatoïde artritis (RA) is een systemische inflammatoire aandoening die zich meestal manifesteert als symmetrische polyartritis. Door effectieve behandelingen, die gericht zijn op het snel in remissie brengen van de artritis, komen extra-articulaire verschijnselen van RA steeds minder frequent voor. Aan de hand van 3 casussen van patiënten met RA bij wie de gewrichtsklachten niet op de voorgrond stonden, illustreren wij hoe divers RA zich kan manifesteren. Kennis over de verschillende uitingsvormen van RA is essentieel voor artsen van verschillende disciplines.

Patiënt A, een vrouw van 59 jaar, was 29 jaar geleden gediagnosticeerd met reumafactor- en anti-CCP-positieve RA, waarvoor zij werd behandeld met leflunomide en een lage dosering prednisolon. Toen patiënte multipele miliaire, erythemateuze maculae en teleangiëctastieën op de handpalmen ontwikkelde, dacht de reumatoloog aan vasculitis als bijwerking van leflunomide. Om die reden werd de behandeling met leflunomide gestopt. De dosering van prednisolon werd opgehoogd, waarna de huidafwijkingen afnamen. Histopathologisch onderzoek van een huidbiopt, dat werd afgenomen terwijl patiënte werd behandeld met prednisolon 5 mg per dag, liet geen bijzonderheden zien. Omdat de artritis op dat moment matig actief was, werd patiënte ook behandeld met de TNF-α-remmer certulizumab en glucocorticoïden.

Enkele maanden later was de artritis weer redelijk rustig, maar ontwikkelde patiënte zwarte, deels puntvormige huidafwijkingen bij de nagelriemen. Deze afwijkingen pasten bij zogeheten ‘nailfold’-laesies, die kenmerkend zijn voor vasculitis (figuur 1). Op dat moment had patiënte ook systemische klachten, te…

Auteursinformatie

Sint Maartenskliniek, afd. Reumatologie, Nijmegen: dr. D. Osipova, reumatoloog in opleiding; dr. H.A. Martens, reumatoloog. Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, afd. Longgeneeskunde, Nijmegen: dr. R. Janssen, longarts.

Contact D. Osipova (d.osipova@maartenskliniek.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Dasha Osipova ICMJE-formulier
Rob Janssen ICMJE-formulier
Henk A. Martens ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties