Hypes als ventielmechanisme van de gezondheidszorg

Reflectie op het zorgstelsel

Perspectief
Frank G. Huisman
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D5547
Abstract

Artsen en andere gezondheidswerkers worden soms geconfronteerd met denkbeelden over ziekte en gezondheid die hen volkomen vreemd zijn. Soms monden die denkbeelden zelfs uit in een ‘medische hype’ met kritiek op de organisatie van de gezondheidszorg. Dat gebeurt nu met covid-19, maar het gebeurde ook een eeuw geleden al. Zulke hypes houden de gezondheidszorg en de samenleving als geheel vitaal.

In de laatste week van september deden meerdere BN’ers via social media een oproep tot burgerlijke ongehoorzaamheid inzake het coronabeleid van het kabinet-Rutte. Met de hashtag #ikdoenietmeermee zetten ze filmpjes van zichzelf online waarin ze verklaarden: ‘Alleen samen krijgen wij de overheid onder controle. Ik doe niet meer mee. Free the people!’ Het bericht werd op maandag 21 september gepost en ging onmiddellijk viraal. Hun actie zorgde bij velen – vooral onder zorgpersoneel – voor verbijstering.

De ontstane commotie inspireerde de redacties van twee latenightshows aandacht aan de actie te besteden. De volgende dag al ging Anne Wensing – als arts-microbioloog verbonden aan het UMC Utrecht – in gesprek met de zanger Tim Douwsma, terwijl Diederik Gommers – intensivist bij het Erasmus MC – hetzelfde deed met model en zangeres Famke Louise. Desgevraagd verklaarde Douwsma zich te hebben uitgesproken ‘als bezorgde burger, die vragen heeft over bepaald beleid’. Verder zei…

Auteursinformatie

UMC Utrecht, Julius Centrum, Utrecht: prof.dr. F.G. Huisman, medisch historicus.

Contact F.G. Huisman (f.g.huisman-3@umcutrecht.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Frank G. Huisman ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties