Redenen voor late diagnose ‘hiv-infectie’ en gevolgen voor arbeidsparticipatie*

Onderzoek
Dubbelpublicatie
Stefanie E.M. van Opstal
Joost S. van der Zwan
Marlies N. Wagener
Sabrina K. Been
Harald S. Miedema
Pepijn D.D.M. Roelofs
Eric C.M. van Gorp
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2018;162:D3224
Abstract

Samenvatting

Doel

Inzicht verkrijgen in de redenen voor een late diagnose ‘hiv-infectie’, om het aantal hiv-patiënten met een late diagnose te verminderen en om de behandeling te kunnen optimaliseren.

Opzet

Kwalitatief onderzoek.

Methode

Deelnemers waren hiv-patiënten bij wie de diagnose ‘hiv-infectie’ laat was gesteld. De ervaringen van 34 patiënten werden systematisch in beeld gebracht met diepte-interviews. Hierbij besteedden we specifiek aandacht aan de gevolgen van een late diagnose voor de arbeidsparticipatie.

Resultaten

Uit analyse van de interviews blijkt dat er vier groepen hiv-patiënten met een late diagnose zijn, die zijn te onderscheiden aan de hand van twee dimensies: (a) het bewust of onbewust zijn van het risico op een hiv-infectie; en (b) de aan- of afwezigheid van gezondheidsklachten voorafgaand aan de diagnose. Dit levert binnen elk van de vier groepen een unieke combinatie van redenen voor de late diagnose op. Per groep worden aanbevelingen gedaan om het aantal late diagnoses terug te kunnen dringen.

Conclusie

Zorgprofessionals moeten alert zijn op klinische hiv-indicatoren en testen aanbieden aan risicogroepen voor hiv-infectie. Het wordt aanbevolen om de bekendheid te vergroten van mogelijke transmissieroutes van hiv, symptomen van hiv-infectie en de voordelen van vroegtijdig testen en behandelen. De voornaamste gevolgen van een late diagnose van hiv-infectie voor de arbeidsparticipatie zijn: meer verzuim, productiviteitsverlies door gezondheidsproblemen en meer problemen met het verhullen van de hiv-status op het werk.

Auteursinformatie

Contact Hogeschool Rotterdam, Kenniscentrum Zorginnovatie: S.E.M. van Opstal, MSc, ergotherapeut, medisch antropoloog en socioloog (s.e.m.van.opstal@hr.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Stefanie E.M. van Opstal ICMJE-formulier
Joost S. van der Zwan ICMJE-formulier
Marlies N. Wagener ICMJE-formulier
Sabrina K. Been ICMJE-formulier
Harald S. Miedema ICMJE-formulier
Pepijn D.D.M. Roelofs ICMJE-formulier
Eric C.M. van Gorp ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties