Reconstructie lutetium-octreotaat
Open

Analyse
09-01-2019
Lucien Hordijk

Het privévliegtuig van Steve Jobs, geparkeerd op het vliegveld van Rotterdam; het is september 2008 als lokale verslaggevers getipt worden over de komst van de Apple-topman naar Nederland. Wat komt de miljardair hier doen? Pas in 2015 verklapt burgemeester Aboutaleb het geheim: Jobs is in het Erasmus MC behandeld voor een zeldzame neuro-endocriene tumor.

Jobs blijkt niet de enige te zijn geweest. Sinds 2000 heeft het ziekenhuis meer dan 1500 patiënten uit het binnen- en buitenland met neuro-endocriene tumoren behandeld met lutetium-octreotaat. Dit unieke medicijn bleek zo succesvol dat ook het Antoni van Leeuwenhoek te Amsterdam en het UMC Utrecht de behandeling tegenwoordig aanbieden.

Reacties (2)

Inloggen om een reactie te plaatsen
Wim van der Pol
10-01-2019 23:00

Zorgverzekeraars kunnen ook investeren in onderzoek

Het is belangrijk om van deze reconstructie kennis te nemen. De les die eruit getrokken moet worden is het (heel) snel anticiperen op soortgelijke ontwikkelingen, die gaande zijn. Wellicht dat zorgverzekeraars gaan investeren in onderzoek van nieuwe medicijnen en op deze wijze zelf de regsitratie bekostigen. Die kosten gaan zeker voor de baat uit, mits zij zelf niet hetzelfde "trucje" uithalen.

Wim van der Pol, apotheker n.p.

Paul Lips
21-01-2019 21:22

Lutetium-octreotaat en de missie van Novartis

De gang van zaken rond lutetium-octreotaat laat zien dat de farmaceutische industrie een heel pad heeft uitgezet door aankoop van drie kleinere firma’s om zo een monopoliepositie te verwerven op het gebied van een zogenaamd weesmedicijn. Het is duidelijk dat de wet op weesmedicijnen hiervoor niet bedoeld is. Deze wet beoogt het wetenschappelijk onderzoek aan weesmedicijnen financieel aantrekkelijker te maken voor farmaceutische industrieen, omdat anders het ontwikkelingstraject niet te financieren is. In het geval van Novartis gaat het om inventief patenten te verwerven en hierbij passende bedrijven op te kopen. Research is op dit gebied door Novartis niet verricht.

Op de Novartis website staat de missie van deze industrie: “Our mission is to discover new ways to improve and extend people's lives”. Verderop: “We will actively demonstrate to physicians, governments and payers the value our products bring to patients and do our best to ensure that patients in need can access our products as soon as possible. We will work together with local governments and payers to find local solutions to get the right treatment to the right patient at the right time as quickly as possible.” En: “We care about our people, patients and customers and commit to the highest ethical standards in what we do.”

Dit spreekt voor zich, alleen kan het woord patiënten beter vervangen worden door aandeelhouders. Zo veel mogelijk naming and shaming helpt misschien op den duur. Bovendien zal de Europese wetgeving aangaande weesmedicijnen moeten worden aangepast.

Paul Lips, emeritus hoogleraar endocrinologie, Amsterdam UMC, locatie VUMC