Reconstructie lutetium-octreotaat
Open

Analyse
09-01-2019
Lucien Hordijk

Het privévliegtuig van Steve Jobs, geparkeerd op het vliegveld van Rotterdam; het is september 2008 als lokale verslaggevers getipt worden over de komst van de Apple-topman naar Nederland. Wat komt de miljardair hier doen? Pas in 2015 verklapt burgemeester Aboutaleb het geheim: Jobs is in het Erasmus MC behandeld voor een zeldzame neuro-endocriene tumor.

Jobs blijkt niet de enige te zijn geweest. Sinds 2000 heeft het ziekenhuis meer dan 1500 patiënten uit het binnen- en buitenland met neuro-endocriene tumoren behandeld met lutetium-octreotaat. Dit unieke medicijn bleek zo succesvol dat ook het Antoni van Leeuwenhoek te Amsterdam en het UMC Utrecht de behandeling tegenwoordig aanbieden.

Reacties (1)

Inloggen om een reactie te plaatsen
Wim van der Pol
10-01-2019 23:00

Zorgverzekeraars kunnen ook investeren in onderzoek

Het is belangrijk om van deze reconstructie kennis te nemen. De les die eruit getrokken moet worden is het (heel) snel anticiperen op soortgelijke ontwikkelingen, die gaande zijn. Wellicht dat zorgverzekeraars gaan investeren in onderzoek van nieuwe medicijnen en op deze wijze zelf de regsitratie bekostigen. Die kosten gaan zeker voor de baat uit, mits zij zelf niet hetzelfde "trucje" uithalen.

Wim van der Pol, apotheker n.p.