Rattenbeetziekte bij kinderen

Een rat
Stefanie J.G. Veenhuis
Christel F.M. van der Donk
Ben A. Semmekrot
Paul G. Voorhoeve
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2024;168:D7350
Abstract

Beste collega’s,

Doordat de rattenpopulatie in Nederland groeit en steeds meer mensen een rat als huisdier hebben, stijgt het risico op zoönosen als rattenbeetziekte. Wanneer moet je hieraan denken? En hoe behandel je ze?

Samenvatting

Achtergrond

Doordat kinderen steeds vaker in aanraking komen met ratten, komen ziekten die ratten kunnen overdragen steeds vaker voor. Behalve Leptospira kunnen ratten ook andere ziekteverwekkers overdragen, zoals Streptobacillus moniliformis. Het is essentieel dat artsen beter bekend raken met deze ziektebeelden, om vertraging van de diagnose en behandeling te voorkomen.

Casus

Een 12-jarige jongen kwam op de SEH vanwege koorts, hoofdpijn en misselijkheid. Enkele dagen later trad een gegeneraliseerde erythemateuze huiduitslag op en ontstond een artritis van de knie en elleboog. De jongen had een rat als huisdier.

De bloedkweek van de patiënt bleek positief voor S. moniliformis. We behandelden de patiënt met antibiotica. Hierna herstelde hij volledig.

Conclusie

Rattenbeetziekte, oftewel een infectie met S. moniliformis, gaat gepaard met niet-specifieke symptomen. De ziekte wordt niet noodzakelijkerwijs veroorzaakt door een rattenbeet. Daarom moet rattenbeetziekte altijd overwogen worden bij koortsende ziekte na blootstelling aan ratten.

Auteursinformatie

Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis, Nijmegen. Afd. Kindergeneeskunde: S.J.G. Veenhuis, MSc, aios (tevens: Radboudumc, Nijmegen); dr. B.A. Semmekrot, kinderarts; dr. P.G. Voorhoeve, kinderarts-endocrinoloog. Afd. Medische Microbiologie: dr. C.F.M. van der Donk, arts-microbioloog.

Contact S.J.G. Veenhuis (stefanie.veenhuis@radboudumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Stefanie J.G. Veenhuis ICMJE-formulier
Christel F.M. van der Donk ICMJE-formulier
Ben A. Semmekrot ICMJE-formulier
Paul G. Voorhoeve ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties