Radiotherapie na mammasparende operatie: na langer uitstel meer lokaal recidief

Onderzoek
B.J. Slotman
O.W.M. Meyer
K.H. Njo
A.B.M.F. Karim
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1995;139:2427-32
Abstract

Samenvatting

Doel

Evaluatie van de resultaten van borstsparende behandeling bij vroege stadia van mammacarcinoom en de invloed van het tijdsinterval tussen chirurgie en radiotherapie op deze behandeling.

Opzet

Beschrijvend onderzoek.

Plaats

Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit, Amsterdam.

Methode

In de periode 1980-1989 werden 554 patiënten met 560 infiltrerende carcinomen verwezen voor radiotherapie na een ruime lokale excisie met oksellymfklierdissectie. De dosis in de mamma bedroeg 50 Gy plus 15 Gy surdosage. In geval van microscopische irradicaliteit werd een hogere dosis gegeven (surdosage 20-25 Gy). Patiënten met positieve lymfklieren kregen adjuvante chemotherapie (premenopauzale patiënten) of hormonale therapie (postmenopauzale patiënten).

Resultaten

De mediane follow-up-duur bedroeg 82 maanden (uitersten: 52-160). De 5- en 10-jaarsoverleving bedroeg respectievelijk 86,7 en 72,6. Een lokaal (mamma) recidief ontstond bij 22 patiënten (3,9). Bij 8 van de 329 patiënten (2,4) met een interval tussen chirurgie en radiotherapie ≤ 7 weken ontstond een lokaal recidief, evenals bij 14 van de 231 patiënten (6,1) met een langer interval (p < 0,05). Bij multipele-regressieanalyse (‘proportional hazards’-analyse volgens Cox) waren leeftijd (negatief verband), T-stadium en het interval tussen chirurgie en radiotherapie van prognostische betekenis voor het optreden van een lokaal recidief (p < 0,05).

Conclusie

Uitstel van de radiotherapie na borstsparende operatie met meer dan 7 weken kan leiden tot een groter risico voor het ontstaan van een lokaal recidief.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit, afd. Radiotherapie, De Boelelaan 1117, 1081 HV Amsterdam.

Dr.B.J.Slotman, O.W.M.Meyer, K.H.Njo en prof.dr.A.B.M.F.Karim, radiotherapeuten.

Contact dr.B.J.Slotman

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties