PSMA-PET: aanwinst voor de prostaatkankerdiagnostiek

PSMA-PET-scan
Esmée C.A. van der Sar
Jules Lavalaye
Arthur J.A.T. Braat
John M.H. de Klerk
Marnix G.E.H. Lam
Bart de Keizer
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:D6950
Abstract

Samenvatting

PSMA-PET-CT is een diagnostische techniek voor patiënten met prostaatkanker. Het maakt gebruik van een radioligand dat specifiek bindt aan het prostaat-specifiek membraanantigeen (PSMA), dat tot expressie komt in prostaatkankercellen. PSMA-PET-CT is zeer effectief gebleken bij de prostaatkankerdiagnostiek, zowel bij primaire stadiëring als bij re-stadiëring. PSMA-PET-CT heeft een veel grotere gevoeligheid voor de detectie van metastasen dan de traditionele CT en skeletscintigrafie, waardoor metastasen in een veel vroegere fase gedetecteerd kunnen worden. De klinische relevantie van de betere detectie wordt nu volop onderzocht. Stadiëring met PSMA-PET-CT leidt er soms toe dat van operaties wordt afgezien doordat afstandsmetastasen worden gevonden die niet met conventioneel beeldvormend onderzoek gedetecteerd waren. In Nederland is PSMA-PET-CT tegenwoordig geïndiceerd voor zowel de detectie van metastasen bij primaire prostaatkankerdiagnostiek als voor prostaatkankerdetectie bij patiënten met een biochemisch recidief van de ziekte.

Auteursinformatie

UMC Utrecht, afd. Radiologie en Nucleaire Geneeskunde, Utrecht: drs. E.C.A. van der Sar, arts-onderzoeker nucleaire geneeskunde; dr. A.J.A.T. Braat en dr. M.G.E.H. Lam, nucleair geneeskundigen; dr. B. de Keizer, nucleair geneeskundige en radioloog. St. Antonius Ziekenhuis, afd. Nucleaire Geneeskunde, Nieuwegein: dr. J. Lavalaye, nucleair geneeskundige. Meander Medisch Centrum, afd. Nucleaire Geneeskunde, Amersfoort: dr. J.M.H. de Klerk, nucleair geneeskundige.

Contact E.C.A. van der Sar (e.c.a.vandersar@umcutrecht.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Esmée C.A. van der Sar ICMJE-formulier
Jules Lavalaye ICMJE-formulier
Arthur J.A.T. Braat ICMJE-formulier
John M.H. de Klerk ICMJE-formulier
Marnix G.E.H. Lam ICMJE-formulier
Bart de Keizer ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Oncologie

Ook interessant

Reacties