Pseudomyxoma peritonei; een zeldzame tumor, te behandelen met cytoreductieve chirurgie en hypertherme intraperitoneale chemotherapie

Klinische praktijk
R.M. Smeenk
V.J. Verwaal
F.A.N. Zoetmulder
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2007;151:418-23
Abstract

Samenvatting

Drie patiënten, mannen van 47 en 30 en een vrouw van 48 jaar, presenteerden zich met respectievelijk symptomen van een appendicitis, progressieve toename van de buikomvang en een ovariële massa in het bekken. Bij alle drie werd ‘pseudomyxoma peritonei’ gediagnosticeerd. Zij werden behandeld met een cytoreductieve operatie en hypertherme intraperitoneale chemotherapie (HIPEC). Na een mediane follow-up van 64 maanden (uitersten: 19-89) na de eerste behandeling was de tweede patiënt overleden aan progressieve ziekte, de andere twee waren ziektevrij. Pseudomyxoma peritonei is een zeldzame ziekte, die wordt gekenmerkt door progressieve slijmerige ascites, geproduceerd door een slijmerige tumormassa op peritoneale oppervlakken. De oorspronkelijke tumor is meestal een mucineus adenoom van de appendix. De 5-jaarsoverleving van patiënten die behandeld worden met een cytoreductieve ingreep en HIPEC kan oplopen tot meer dan 80, afhankelijk van de histopathologische kenmerken en de compleetheid van de cytoreductie. Het herkennen van pseudomyxoma peritonei in een vroeg stadium, waarbij complete cytoreductie nog haalbaar is, kan leiden tot een aanzienlijke overlevingswinst.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2007;151:418-23

Auteursinformatie

Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, afd. Chirurgie, Amsterdam.

Hr.R.M.Smeenk, assistent-geneeskundige (thans: Academisch Medisch Centrum/Universiteit van Amsterdam, afd. Heelkunde, Amsterdam); hr.dr.V.J.Verwaal en hr.dr.F.A.N.Zoetmulder, chirurgen.

Contact R.M.Smeenk, Stadionweg 247-1, 1076 NX Amsterdam (r.m.smeenk@amc.uva.nl)

Ook interessant

Reacties