Projectie van het aantal tuberculosepatiënten in Nederland in 2030

Onderzoek
F. van Leth
N.A. Kalisvaart
C.G.M. Erkens
M.W. Borgdorff
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:616-21
Abstract

Samenvatting

Doel

Schatten van het aantal patiënten met tuberculose (tbc) in 2030 ten behoeve van de organisatie van de toekomstige tbc-bestrijding.

Opzet

Statistische modellering voor 5-jaarsperioden tot en met 2030.

Methode

Het aantal Nederlandse patiënten die door een Nederlandse bron zouden zijn geïnfecteerd, werd geschat met behulp van een overlevingsmodel. Het aantal niet-Nederlandse patiënten werd geschat door de proportie kweekpositieve tbc-patiënten onder de eerstegeneratie-immigranten in 2005 te projecteren op de voorspelde populatie van het aantal niet-Nederlandse inwoners. Bij de schatting van het aantal niet-Nederlandse patiënten die zouden zijn geïnfecteerd door een niet-Nederlandse bron werd uitgegaan van de aanname dat elke niet-Nederlandse tbc-patiënt één infectie in de Nederlandse bevolking veroorzaakt.

Resultaten

Het aantal tbc-patiënten kon naar schatting dalen tot 877 in 2010. Na het jaar 2010 werd slechts een geringe afname verwacht van het aantal tbc-patiënten doordat het aantal niet-Nederlandse patiënten toenam als gevolg van een verwachte toegenomen instroom van immigranten. Deze toename deed de afname van Nederlandse tbc-patiënten teniet. In 2030 zou naar schatting 85 van de tbc-patiënten niet-Nederlands zijn. In de 4 grootste gemeenten was dat 89, terwijl het percentage voor de rest van Nederland 76 bedroeg.

Conclusie

De daling van de tbc-incidentie zoals deze sinds vele jaren wordt gezien, leek naar schatting tot stilstand te komen na 2010 door een toename van het aantal tbc-patiënten van niet-Nederlandse herkomst. De onzekerheid omtrent deze schatting was echter groot. De tbc-bestrijding zal daarom flexibel georganiseerd moeten worden om aan te kunnen sluiten bij veranderende epidemiologische situaties.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:616-21

Auteursinformatie

KNCV Tuberculosefonds, Parkstraat 17, 2514 JD Den Haag.

Hr.dr.F.van Leth en hr.prof.dr.M.W.Borgdorff, artsen-epidemiologen (beiden tevens: Academisch Medisch Centrum, Centrum voor Infectie en Immuniteit Amsterdam (CINIMA), Amsterdam); hr.N.A.Kalisvaart, datamanager; mw.C.G.M.Erkens, arts-consulent tbc-bestrijding.

Contact hr.dr.F.van Leth (vanlethf@kncvtbc.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties