Prof.dr. Nicolaas Josephus Leschot (1948-2016)

In memoriam
Marcel M.A. Mannens
Hanne J. Meijers
Cora M. Aalfs
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2017;161:B1358
Download PDF

artikel

Op kerstavond overleed Nico Leschot op 68-jarige leeftijd. Nico was een van de belangrijke grondleggers van de klinische genetica in Nederland. Al tijdens zijn artsenopleiding – ruim 45 jaar geleden – werkte hij als enthousiaste student in het laboratorium voor Antropobiologie en Menselijke Erfelijkheidsleer op de Sarphatistraat in Amsterdam. In 1989 kreeg hij als eerste in Nederland de officiële bevoegdheid als opleider klinische genetica in het AMC.

Nico’s hart lag bij de prenatale diagnostiek. Mede door zijn toedoen werden vruchtwaterpuncties en vlokkentesten in Nederland mogelijk en durfden mensen met een erfelijke aandoening in de familie het aan om zwanger te worden. Nico vond het belangrijk dat er ook voor deze families een keuze mogelijk was ten aanzien van het nageslacht. Hij speelde een grote rol in het ethische debat over prenatale diagnostiek en was een echte democraat.

Daarnaast was Nico een uitstekende en inspirerende docent. Als geen ander vertolkte hij de genetica in woord en geschrift. Jarenlang was hij enthousiast sectieredacteur voor het NTvG, dat hij een warm hart toedroeg. In 1990 werd hij bijzonder hoogleraar vanwege de VSOP en in 1997 strategisch hoogleraar klinische genetica.

Nico was een veelzijdig mens. Hij genoot van spannende voetbalwedstrijden van onder andere Ajax en het Nederlands elftal en bezocht veel voetbalstadions in binnen- en buitenland. Muziek speelde een grote rol in zijn leven: hij was een grote fan van The Rolling Stones en stond vooraan bij menig concert.

Helaas werd Nico aan het eind van zijn carrière ziek en heeft hij nooit volop van zijn pensioen kunnen genieten. Wij hadden hem en zijn vrouw graag nog een mooie tijd gegund in hun appartement aan zee. Wel zijn we dankbaar voor zijn grote bijdrage aan de ontwikkeling van de klinische genetica in Nederland en de prenatale diagnostiek in het bijzonder. We wensen zijn vrouw en familie veel sterkte met dit grote verlies. We zullen ons Nico blijven herinneren als een enthousiast en blijmoedig persoon voor wie de menselijke maat leidend was.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties