(Procto)colectomie met permanent ileostoma versus restauratieve proctocolectomie, bij colitis ulcerosa; het verleden als achtergrond voor het heden

Onderzoek
I.A.M.J. Broeders
H. Poen
R.T. Ottow
Th.J.M.V. van Vroonhoven
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1991;135:1354-8
Abstract

Samenvatting

Om het nut van ‘restauratieve’ proctocolectomie te kunnen beoordelen, werden in het Academisch Ziekenhuis Utrecht vroege en late complicaties na de ‘klassieke’ (procto)colectomie met aanleg van een permanent ileostoma retrospectief beoordeeld over de periode 1969-1988. Als insluitcriteria golden: het ondergaan van een (procto)colectomie met aanleg van een ileostoma wegens pathologisch-anatomisch bevestigde colitis ulcerosa, met nacontrole in de genoemde kliniek. Van 101 patiënten werden gegevens over de periode voor operatie, over de ingreep en over de vroege en de late complicaties verzameld.

Direct postoperatieve complicaties werden gezien bij 50 van de patiënten. De sterfte bedroeg 2 voor de gehele groep en 5 na spoedingrepen. Late complicaties werden gezien bij 62 van de patiënten, bij 45 van de patiënten namen deze dusdanige vormen aan dat één of meer vervolgoperaties noodzakelijk waren. Als bron van late complicaties waren aan te wijzen: de achtergebleven rectumstomp, het perineale wondgebied, het stoma en de abdominale adhesievorming.

Het verrichten van een klassieke (procto)colectomie met aanleg van een permanent ileostoma gaat gepaard met een hoog percentage vroege en late complicaties na operatie. De auteurs stellen dat complicaties die momenteel gezien worden na de restauratieve proctocolectomie geen aanleiding mogen zijn om terug te vallen op de klassieke proctocolectomie als chirurgische standaardbehandeling van colitis ulcerosa.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, Postbus 85.500, 3508 GA Utrecht.

Afd. Chirurgie: I.A.M.J.Broeders, assistent-geneeskundige; dr.R.T.Ottow en prof.dr.Th.J.M.V.van Vroonhoven, chirurgen.

Afd. Gastro-enterologie: dr.H.Poen, gastro-enteroloog.

Contact prof.dr.Th.J.M.V.van Vroonhoven

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties