Primaire amenorroe: constitutioneel vertraagde puberteit of hormonale stoornis

Klinische praktijk
J.C. van der Heyden
L.P.F. Janssens
S.L.S. Drop
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:1433-8
Abstract

Dames en Heren,

Primaire amenorroe wordt gedefinieerd als het niet hebben van de menarche vóór de leeftijd van 15 jaar.1-3 Meestal gaat het om constitutioneel vertraagde puberteit.2 4 5 Soms echter is er een onderliggende aandoening. Het stellen van de differentiaaldiagnose alsook van de definitieve diagnose is complex. Aan de hand van twee casussen willen wij illustreren hoe lastig de diagnostiek kan zijn en hoe deze gestructureerd kan verlopen.

Patiënt A, een jonge vrouw van ruim 17 jaar oud, werd verwezen naar het kinderendocrinologisch spreekuur in verband met primaire amenorroe. Zij was aanvankelijk gezien door de internist wegens moeheid, lusteloosheid en depressieve gevoelens. Borstontwikkeling en schaambeharing begonnen op haar 12e jaar, maar een menarche had zij niet doorgemaakt. Zij volgde middelbaar schoolonderwijs, waarbij zij eenmaal doubleerde. De tractusanamnese vermeldde verder een normale psychomotore ontwikkeling en een normaal reukvermogen. Er waren geen klachten van hoofdpijn of misselijkheid.

Bij het…

Auteursinformatie

Máxima Medisch Centrum, afd. Kindergeneeskunde, Veldhoven.

Mw.J.C.van der Heyden, assistent-geneeskundige (thans: Universitair Medisch Centrum St Radboud, afd. Kindergeneeskunde, Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen); hr.L.P.F.Janssens, kinderarts.

Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis, afd. Kinderendocrinologie, Rotterdam.

Hr.prof.dr.S.L.S.Drop, kinderarts-endocrinoloog.

Contact mw.J.C.van der Heyden (J.vanderheyden@cukz.umcn.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties