Primair pneumokokkenabces in de M. psoas

Klinische praktijk
W. Bruggeling
A. Houwing
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1992;136:481-2
Abstract

Samenvatting

Primaire M. psoas-abcessen zijn zeldzaam en de pathogenese is onduidelijk. Als verwekker wordt meestal Staphylococcus aureus gevonden. Behandeling geschiedt door middel van drainage en gerichte antibacteriële therapie.

In dit artikel wordt een patiënte beschreven bij wie Streptococcus pneumoniae als ziekteverwekker werd gevonden bij een primair M. psoas-abces.

Auteursinformatie

Reinier de Graaf Gasthuis, afd. Interne- Geneeskunde, Reinier de Graafweg 3-11, 2625 AD Delft.

W.Bruggeling, assistent-geneeskundige; A.Houwing, internist.

Contact A.Houwing

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

's-Gravenhage, april 1992,

Als reactie op de mededeling van collegae Bruggeling en Houwing kunnen wij de merkwaardige coïncidentie melden dat wij op de dag van verschijnen van het desbetreffende tijdschriftnummer de diagnose ‘pneumokokken-abces in de M. psoas’ stelden bij een 75-jarige, ernstig zieke vrouw (1992;481-2).

Vóór opname was zij gedurende enkele weken door de huisarts behandeld met antibiotica wegens een veronderstelde urineweginfectie dan wel pyelonefritis. Patiënte had koorts tot 39°C, leukocyturie en pijn in de linker zij. De koorts bleef aanhouden en patiënte werd via de uroloog, die op zijn terrein geen afwijkingen vond, verwezen naar de internist.

Bij opname had zij een lichaamstemperatuur van 39-40°C en enige pijn in de linker heup. Onderzoek van de heup leverde met uitzondering van enige asdruk- en bewegingspijn geen bijzonderheden op Over het hart werd een zachte systolische souffle ter hoogte van de tweede tot de vierde intercostale ruimte links gevonden. Röntgenfoto's van de lumbale wervelkolom en de heup toonden geen afwijkingen. Echografisch konden er aan het hart geen afwijkingen worden vastgesteld. Vier dagen na opname werd gestart met penicilline in een dosering van 6 keer 2 miljoen eenheden per dag omdat endocarditis vermoed werd. Dezelfde dag ontstond meningeale prikkeling. De lumbaalpunctie leverde heldere kleurloze liquor cerebrospinalis met normale druk op. Er werden 87/3 cellen geteld met 75% granulocyten en 25% mononucleairen bij differentiatie. De bloedkweken waren bij herhaling positief voor Streptococcus pneumoniae. Ook de liquorkweek leverde hetzelfde micro-organisme op.

Na 15 dagen trad progressie op van pijnklachten in de linker heup. Nu ging dit bij onderzoek gepaard met een positief psoasfenomeen. Drie weken na opname werd met behulp van echografie en computertomografie de diagnose ‘pneumokokkenabces in de M. psoas’ gesteld. Er werd geen bron elders in het lichaam gevonden, zodat bij deze patiënte sprake leek te zijn van het zeldzame primaire pneumokokkenabces in de M. psoas.

G.J. Tijhuis
J.C.M. van der Vijver