Prescriptie van mifepriston in de eerste lijn?

Geen belemmering als het gaat om de behandeling van een niet-vitale zwangerschap
Commentaar
23-02-2021
Peter Leusink en Gunilla Kleiverda

Vrouwen met een niet-vitale zwangerschap zijn voor medicamenteuze behandeling in principe aangewezen op de tweede lijn. In een Nederlandse pilotstudie is aangetoond dat behandeling met misoprostol in de eerste lijn een acceptabel alternatief is. De combinatie van misoprostol en mifepriston is effectiever, maar mag mifepriston voor deze indicatie wel in de eerste lijn voorgeschreven worden?

Elders in dit tijdschrift is een Nederlands onderzoek gepubliceerd naar medicamenteuze behandeling van een niet-vitale zwangerschap (miskraam) in de eerste lijn.1 Er is sprake van een niet-vitale zwangerschap bij een lege vruchtzak zonder foetus of als de hartactie afwezig is bij een foetus met een kruin-stuitlengte ≥ 7 mm. De onderzoekers concluderen dat een eerstelijnsbehandeling met misoprostol voor vrouwen en zorgverleners een acceptabel alternatief is voor behandeling in de tweede lijn.1 Dit voorkomt bij ruim de helft van de vrouwen een verwijzing naar de tweede lijn.

Recentelijk zijn meer publicaties verschenen die bijdragen aan het verbeteren van de zorg voor vrouwen met een niet-vitale zwangerschap. In The Lancet verscheen een dubbelblind, placebogecontroleerd, gerandomiseerd onderzoek naar de effectiviteit van de combinatie van mifepriston en misoprostol vergeleken met die van misoprostol alleen; een reactie hierop verscheen onlangs in het NTvG.2,3 Ook verscheen in 2020 de multidisciplinaire richtlijn ‘Miskraam’.4 Deze richtlijn adviseert om een expectatief beleid aan te ...

3 gratis NTvG-artikelen lezen? Maak een online account aan!

Registreer: 3 gratis artikelen

Al een NTvG-account? Log in

Alle artikelen direct lezen?

Abonneer:  €21,00 per maand

  • wekelijks het tijdschrift in de bus
  • online toegang tot nieuws en alle artikelen
  • toegang tot alle geaccrediteerde nascholing