Preconceptionele screening op dragerschap voor cystische fibrose; toetsing aan de Gezondheidsraad-criteria voor genetische screening

Onderzoek
J. van de Laar
L.P. ten Kate
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1996;140:487-91
Abstract

Samenvatting

Doel

Nagaan of preconceptionele screening op dragerschap voor cystische fibrose (CF) voldoet aan de criteria geformuleerd door de Commissie Screening Erfelijke en Aangeboren Aandoeningen van de Gezondheidsraad.

Opzet

Theoretische evaluatie.

Methode

Preconceptionele screening op CF-dragerschap door middel van directe mutatieanalyse in een bloedmonster, wangschraapsel of mondspoelsel bij beide partners van paren met kinderwens werd getoetst aan de Gezondheidsraad-criteria.

Resultaten

Preconceptionele screening op CF-dragerschap blijkt aan de meeste criteria voor genetische screening te voldoen. Problematisch zijn de onvoldoende sensitiviteit van de screening (72 voor paren, 85 voor individuen), de gevolgen hiervan voor de betekenis van de testuitslagen en het bereiken van de doelgroep. Veel aandacht is nodig voor informatievoorziening in alle fasen van de screeningsprocedure. De wenselijkheid, de haalbaarheid en de psychosociale effecten van deze vorm van screening zijn in Nederland nog onvoldoende onderzocht.

Auteursinformatie

Vrije Universiteit, vakgroep Antropogenetica, Van der Boechorststraat 7, 1081 BT Amsterdam.

Contact Mw.J.van de Laar, assistent-geneeskundige; prof.dr.L.P.ten Kate, klinisch geneticus

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties