Praktische richtlijnen voor diagnostiek en behandeling van paddestoelvergiftigingen

Klinische praktijk
W. Beltman
I. de Vries
J. Meulenbelt
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1996;140:1894-9

Jaarlijks bereiken het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) circa 70 verzoeken om informatie over de mogelijke gezondheidseffecten na ingestie van paddestoelen. Deze vragen, waarvan 85 in de maanden juni tot en met oktober gesteld wordt, betreffen veelal (70) de ingestie van (stukjes van) paddestoelen door kinderen in de leeftijd van 1-4 jaar. Bij vragen over volwassenen met een mogelijke paddestoelvergiftiging gaat het in de regel om mensen die zich hebben vergist bij het verzamelen van eetbare paddestoelen. Bewuste auto-intoxicaties komen ook voor, zij het zelden; in het bijzonder gaat het dan om ingestie van de groene knolamaniet. Daarnaast komt het recreatief gebruik van hallucinogene paddestoelen in trek.

De identiteit van de ingenomen paddestoel is in ruim 80 van de gevallen onbekend bij de informatievrager. Worden wel namen genoemd, dan duiden deze soms niet zozeer de soort aan, als wel de groeiwijze. Zo…

Auteursinformatie

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum, Postbus 1, 3720 BA Bilthoven.

Drs.W.Beltman, farmaceut; mw.I.de Vries, internist; dr.J.Meulenbelt, internist-toxicoloog.

Contact drs.W.Beltman

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties