Een overzicht van de oorzaken en behandelingsstrategieën

Postscabiësjeuk

Illustratie van scabiës
Patrick M.J.H. Kemperman
M.H.E. (Loes) Vos
Thecla A.M. Hekker
Alexander S.H.J. Lokin
Nienke C.C. Vulink
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:D7812
Abstract

Beste collega’s,

De afgelopen jaren is het aantal scabiësbesmettingen sterk gestegen. Patiënten komen met hevige jeuk door scabiës bij de huisarts of de dermatoloog. De jeukklachten kunnen aanhouden wanneer de behandeling niet aanslaat of bij herbesmetting. Soms heeft dat een andere oorzaak.

Scabiës wordt veroorzaakt door een besmetting met Sarcoptes scabiei var. hominis, de mensenschurftmijt. Na bevruchting door een mannelijke mijt graaft de vrouwelijke mijt een ondiep gangetje door de hoornlaag van de huid. Het mannetje overlijdt na de bevruchting; het vrouwtje legt eitjes, elke dag een paar, terwijl ze verder graaft door de huid. De mijten leven van celvocht en lymfe, maar nemen geen bloedmaaltijd. Ze gebruiken hun speeksel om de gangetjes te graven. De mijten, hun speeksel, de eitjes en de nymfen die daaruit komen, en hun uitwerpselen veroorzaken samen een allergische reactie die resulteert in intense jeuk en huiduitslag.

De mijt kan van persoon op persoon worden overgedragen door direct huid-op-huidcontact gedurende minstens 15 minuten, zoals bij seksueel contact, of door beddengoed of kleding te delen (tabel 1).1 Scabiës komt vaak voor in situaties waarin mensen dicht op elkaar leven, zoals in studentenhuizen, kinderopvangcentra en verpleeghuizen. Naast…

Auteursinformatie

Amsterdam UMC, Amsterdam. Afd. Dermatologie: drs. P.M.J.H. Kemperman, dermatoloog (tevens: Dijklander Ziekenhuis); drs. M.H.E. Vos, aios; drs. A.S.H.J. Lokin, dermatoloog (tevens: Huid Medisch Centrum). Afd. Medische Microbiologie: drs. T.A.M. Hekker, arts-microbioloog. Afd. Psychiatrie: dr. N.C.C. Vulink, psychiater.

Contact P.M.J.H. Kemperman (p.m.kemperman@amsterdamumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Verantwoording

Patrick Kemperman en Loes Vos hebben een gelijke bijdrage geleverd aan het artikel en zijn daarom gedeeld eerste auteur.

Auteur Belangenverstrengeling
Patrick M.J.H. Kemperman ICMJE-formulier
M.H.E. (Loes) Vos ICMJE-formulier
Thecla A.M. Hekker ICMJE-formulier
Alexander S.H.J. Lokin ICMJE-formulier
Nienke C.C. Vulink ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Huisartsgeneeskunde
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties