Postoperatief delirium herkennen bij ouderen*

Onderzoek
Tianne Numan
Mark van den Boogaard
Adriaan M. Kamper
Paul J.T. Rood
Linda M. Peelen
Arjen J.C. Slooter
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2017;161:D1885
Abstract

Samenvatting

Doel

Het bepalen van de mate van overeenstemming tussen deliriumexperts in het diagnosticeren van ‘delirium’ op basis van precies dezelfde informatie, en het vaststellen van de sensitiviteit van deliriumscreening door verpleegkundigen.

Opzet

Prospectief observationeel longitudinaal onderzoek.

Methode

Patiënten ≥ 60 jaar die een operatie ondergingen werden geïncludeerd. Zij werden de eerste 3 dagen na de operatie op een gestandaardiseerde manier cognitief onderzocht, wat vastgelegd werd op video. Deze video’s en de informatie uit het medisch dossier van de patiënten werden door twee deliriumexperts, onafhankelijk van elkaar, beoordeeld en geclassificeerd als ‘geen delirium’, ‘mogelijk delirium’ of ‘delirium’. Als er geen overeenstemming was, werd een derde expert betrokken. De eindclassificatie, gebaseerd op consensus van ten minste twee experts, werd vergeleken met het resultaat van de deliriumscreening zoals uitgevoerd door de verpleegkundigen.

Resultaten

We includeerden 167 patiënten en 424 postoperatieve beoordelingen. De overeenstemming tussen experts was 0,61 (95%-BI: 0,53-0,68) gebaseerd op Cohens kappa. Voor 89 (21,0%) beoordelingen was er geen overeenstemming tussen twee experts en werd een derde expert geconsulteerd. De verpleegkundigen herkenden 32% van de beoordelingen die door de experts als ‘delirium’ of ‘mogelijk delirium’ werden geclassificeerd.

Conclusie

Op basis van exact dezelfde informatie is er een behoorlijk verschil in het diagnosticeren van delirium door experts. De sensitiviteit van de deliriumscreening door verpleegkundigen is ondermaats. Toekomstig onderzoek zou zich moeten richten op het ontwikkelen van objectieve methodes voor het herkennen van delirium.

Auteursinformatie

* Dit onderzoek werd eerder gepubliceerd in Journal of the American Geriatric Society (2017;65:1932-38) met als titel ‘Recognition of delirium in postoperative elderly patients: a multicenter study’. Afgedrukt met toestemming.

‡Namens de Dutch Delirium Detection Study Group.

UMC Utrecht, Utrecht.

Afd. Intensive Care: T. Numan, MSc, promovendus; prof.dr. A.J.C. Slooter, neuroloog-intensivist en epidemioloog.

Afd. Epidemiologie, Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde: dr. L.M. Peelen, epidemioloog.

Radboudumc, afd. Intensive Care, Nijmegen.

Dr. M. van den Boogaard, senior onderzoeker; P.J.T. Rood, MSc, promovendus.

Isala, afd. Ouderengeneeskunde, Zwolle.

Dr. A.M. Kamper, internist-ouderengeneeskundige.

Contact prof.dr. A.J.C. Slooter‡ (a.slooter-3@umcutrecht.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning voor dit artikel: T. Numan en A.J.C. Slooter ontvingen onderzoeksubsidies (ESICM Clinical Research Award, Technology Foundation STW Take-off grant en EU H2020-PHC-12-2014-672974). Er zijn ook mogelijke belangen gemeld. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Tianne Numan ICMJE-formulier
Mark van den Boogaard ICMJE-formulier
Adriaan M. Kamper ICMJE-formulier
Paul J.T. Rood ICMJE-formulier
Linda M. Peelen ICMJE-formulier
Arjen J.C. Slooter ICMJE-formulier
Niet beschikbaar
Heterogeniteit van delirium niet simpel te vangen
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties