Een vaak gemiste diagnose

Posterieure schouderluxatie

Klinische praktijk
Elke Stenvers
Jos J.A.M. van Raay
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2019;163:D3083
Abstract

Rectificatie

Op dit artikel is de volgende verbetering gekomen:

Bij dit artikel is per abuis figuur 4 in plaats van figuur 3 afgedrukt. In deze webversie van het artikel is de juiste figuur 3 geplaatst.

Dames en Heren,

Posterieure schouderluxaties worden in de praktijk vaak gemist. Hierdoor wordt de behandeling vaak te laat ingezet, wat een groter risico op een invaliderende bewegingsbeperking en aanhoudende pijn met zich meebrengt. Wij zagen in onze kliniek twee patiënten met een langdurig bestaande posterieure schouderluxatie. Met deze twee casussen vragen wij aandacht voor de juiste diagnostiek en behandeling bij aanhoudende schouderklachten na het doormaken van een trauma.

Patiënt A, een 51-jarige man, wordt op de Spoedeisende Hulp (SEH) gezien na een val van zijn elektrische fiets. Hij is met 40 km/h met zijn linker lichaamshelft op het asfalt terechtgekomen. Op de SEH wordt de patiënt opgevangen volgens de ATLS-principes. Bij lichamelijk onderzoek is hij niet dyspnoïsch, heeft een goede zuurstofsaturatie en over de longen is beiderzijds vesiculair ademgeruis te horen. Hij heeft forse drukpijn over zijn linker thoraxhelft. Er zijn geen andere afwijkingen. De patiënt is bekend met astma en hypertensie, waarvoor hij perindopril gebruikt.

Bij de herbeoordeling (‘secondary survey’) wordt een laagstand van de linker schouder gezien. Er is forse drukpijn ter plaatse van het tuberculum majus en rond het acromioclaviculaire gewricht. De humeruskop lijkt palpabel aan de posterieure zijde. Er is sprake van een gefixeerde endorotatiestand van de linker schouder. De zenuw- en vaatfunctie van de arm is intact.

Röntgenonderzoek toont multipele ribfracturen en…

Auteursinformatie

Isala, afd. Orthopedie, Zwolle: drs. E. Stenvers, anios orthopedie. Martini ziekenhuis, afd. Orthopedie, Groningen: dr. J.J.A.M van Raay, orthopedisch chirurg.

Contact E. Stenvers (e.stenvers@isala.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Elke Stenvers ICMJE-formulier
Jos J.A.M. van Raay ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties