Podocytdisfunctie en proteïnurie

Klinische praktijk
N.P.J. Vogtländer
S.J. Rietjens
J. van der Vlag
J.H.M. Berden
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2004;148:712-8
Abstract

Samenvatting

- In de pathogenese van glomerulaire ziekten spelen podocyten een centrale rol. Dit is de laatste jaren duidelijk geworden door moleculair onderzoek bij een aantal zeldzame erfelijke nierziekten.

- Podocyten kunnen in drie domeinen worden ingedeeld: het aan de glomerulaire basaalmembraan (GBM) gebonden domein, het domein van het filtratiespleetdiafragma en het apicale domein. De filtratiespleetdiafragma's bevinden zich basolateraal tussen de voetjes en zorgen samen met de GBM voor de selectieve filtratie tot voorurine. De apicale celmembraan vormt een negatief geladen laag, die adhesie aan de naast- en bovengelegen celmembranen voorkómt en zo de filtratiespleet en de urineruimte openhoudt.

- Bij veel podocytaire ziekten treedt er voetjesversmelting op, waardoor de meeste filtratiespleten verloren gaan, en kunnen podocyten verloren gaan.

- Inmiddels zijn in de drie domeinen van de podocyt specifieke afwijkingen ontdekt waarop tal van glomerulaire nierziekten met proteïnurie kunnen worden herleid.

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum St Radboud, afd. Nierziekten, Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen.

Hr.N.P.J.Vogtländer, assistent-geneeskundige; mw.S.J.Rietjens, student biomedische wetenschappen (thans: assistent in opleiding farmacologie-toxicologie, faculteit Geneeskunde, Universiteit Maastricht); hr.dr. J.van der Vlag, moleculair bioloog; hr.prof.dr.J.H.M.Berden, internist-nefroloog.

(j.berden@nier.umcn.nl).

Contact hr.prof.dr.J.H.M.Berden (j.berden@nier.umcn.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties