POCT bij COVID-19 nog stap te ver

Rogier Hopstaken
Jochen Cals
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:C4524

Er zijn veel point-of-care-tests (POCT) voor SARS-CoV-2 in omloop, die soms zelfs direct aan huisartsen worden aangeboden. Deze tests zijn echter nog onvoldoende getest op kwaliteit.

artikel

Op dit moment worden er in Nederland verschillende POCT aangeboden om buiten een regulier laboratorium COVID-19-diagnostiek te verrichten. Het betreft antigeentests met een keelneuswat voor een acute infectie en IgG/IgM vingerpriktests om te bepalen of iemand COVID-19 heeft doorgemaakt. Deze sneltests geven een testuitslag binnen 10-30 minuten op een teststrip, zonder dat hiervoor apparatuur nodig is. Minimaal 1 commerciële huisartsendienst biedt dit nu ook direct aan de huisarts aan. De diagnostische waarde en betrouwbaarheid van deze tests zijn echter niet bekend. Navraag leert dat de validatie van de vingerprik IgG/IgM-POCT die vorige week aan huisartsenpraktijken werd aangeboden is gedaan met slechts 20 PCR-positieve cases. Aangezien dit, samen met de pre-analytische fouten die kunnen ontstaan bij foutieve afname van materiaal, kan leiden tot misleidende en patiëntonveilige zorg, raadt het Nederlands Huisartsen Genootschap deze point-of-care-tests vooralsnog af.

Daarnaast zijn er moleculaire SARS-CoV-2-tests ontwikkeld die op al bestaande, vaak kwalitatief goede, POCT-platforms beschikbaar komen. Op deze platforms zijn ook andere microbiologische tests, zoals influenza en RSV, beschikbaar.

In een versnelde FDA-procedure in de VS is nu een SARS-CoV-2-test van Abbott goedgekeurd. Deze test moet echter bij een introductie in Europa ook wetenschappelijk worden geëvalueerd op analytische prestaties en gebruiksvriendelijkheid in verschillende doelpopulaties, alvorens deze kan worden ingezet in de praktijk.

De aan de WHO gelieerde Foundation for Innovative New Diagnostics houdt een lijst bij van tests die in ontwikkeling zijn voor SARS-CoV-2. De lijst omvat al meer dan 400 assays en tests in ontwikkeling, waarvan een groot deel uit China. Fabrikanten kunnen er ook hun validatiedata uploaden, maar dat gebeurt tot nu toe weinig. Het RIVM zal samen met het ministerie van VWS en de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie de momenteel beschikbare antilichaamtests vergelijken. Een betrouwbare point-of-care-toepassing buiten het lab is pas de gepaste stap daarna.

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Covid-19
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties