Placebo-effect homeopathie bij reuma

Placebo-effect homeopathie bij reuma
Lucas Mevius
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2010;154:C772

Adjuvante homeopathie zorgt voor minder klachten bij patiënten met reumatoïde artritis (RA). Maar het zijn niet de middelen zelf die werken. Het consultatiegesprek met de therapeut doet het hem. Dat is de conclusie van onderzoek door Sarah Brien et al. (University of Southampton). De resultaten staan in Rheumatology (2010

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

De opzet van deze studie ziet er heel gedegen uit. De statistische power ervan, echter, is in feite onvoldoende.  Met 20% uitvalspercentage, hadden de auteurs 88 patiënten nodig om een klinisch betekenisvol verschil te vinden in de primaire-effectmetingen.  Er waren slechts 77 patiënten.  Bizar genoeg waren de auteurs vooral gefocust op de secundaire-effectmetingen, en we hebben geen idee of de statistische power voor deze metingen adequaat is geweest. Daarnaast is, gezien het hoge uitvalspercentage (27%), het risico van attrition bias natuurlijk duidelijk aanwezig. 

In feite kan er geen enkele zinnige conclusie uit deze studie getrokken worden. Maar natuurlijk is deze studie voor sommige mensen weer een bevestiging van bestaande vooroordelen. 

 

Ton Nicolai, arts voor homeopathie en algemene geneeskunde