Plaatsing van een transjugulaire intrahepatische portosystemische shunt als behandeling van refractaire ascites bij 21 patiënten

Onderzoek
G. Vandistel
F. Nevens
L. Stockx
H. Raat
G. Wilms
J. Fevery
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1996;140:2455-8
Abstract

Samenvatting

Doel

Evaluatie van plaatsing van een transjugulaire intrahepatische portosystemische shunt (TIPS) als behandeling van refractaire ascites bij levercirrose.

Opzet

Descriptief follow-uponderzoek.

Plaats

Universitair Ziekenhuis Gasthuisberg, Leuven, België.

Methode

In een 3 jaar durend follow-uponderzoek werden 21 opeenvolgende patiënten met cirrose en refractaire ascites behandeld door plaatsing van een TIPS. Refractaire ascites werd gedefinieerd als ascites die resistent was tegen maximale diureticatherapie en herhaalde paracentese. De follow-upduur bedroeg gemiddeld 9 maanden (uitersten: 3-26).

Resultaten

De TIPS kon technisch succesvol aangelegd worden bij 20 patiënten en leidde tot een afname van de portocavale drukgradiënt met gemiddeld 47. De ingreep had een vroegtijdige fatale afloop bij 2 patiënten. Kortetermijncomplicaties deden zich voor bij 4 patiënten: (sub)acute trombose van de stent bij 3 en invaliderende encefalopathie bij 1; 5 andere patiënten overleden als gevolg van leverfalen, van wie 4 mogelijk door een toename van de portosystemische shunting. De shunt had geen nadelige invloed op de nierfunctie. Aan het eind van de follow-upperiode waren 13 patiënten nog in leven. Bij 5 patiënten (24) was er een volledige remissie van de ascites, bij 7 (33) een gedeeltelijke en bij 1 was de behandeling zonder resultaat. De beste resultaten werden behaald bij 14 alcoholici: bij 9 (64) was er een gunstig effect (dat gold voor slechts 43 van de niet-alcoholici), bij 4 bleef de ascites volledig afwezig.

Conclusie

TIPS-plaatsing vereist technische ervaring; de procedure is een mogelijk efficiënte behandeling voor refractaire ascites, maar aangezien de TIPS een verdere achteruitgang van de leverfunctie kan uitlokken dient de ingreep gereserveerd te blijven voor patiënten bij wie een levertransplantatie gepland wordt.

Auteursinformatie

Universitair Ziekenhuis Gasthuisberg, Herestraat 49, 3000 Leuven, België.

Afd. Lever- en Pancreasziekten: mw.dr.G.Vandistel, arts; dr.F.Nevens en prof.dr.J.Fevery, internisten.

Afd. Radiologie: dr.L.Stockx, dr.H.Raat en prof.dr.G.Wilms, radiologen.

Contact dr.F.Nevens

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties