Pijnvermindering door posterolaterale spondylodese bij patiënten met langdurige ernstige rugklachten

Onderzoek
J.B.A. van Mourik
A. van Ooy
A.J. van der Linden
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1991;135:1497-500
Abstract

Samenvatting

Om het effect te onderzoeken van posterolaterale spondylodese op de pijnbeleving en de reïntegratie in het arbeidsproces van patiënten met langdurige ernstige rugklachten, werd in het Academisch Ziekenhuis, Maastricht een retrospectief onderzoek verricht bij 59 patiënten die een posterolaterale spondylodese hadden ondergaan wegens eerste- of tweedegraads spondylolisthesis, spondylolyse, discopathie, hemisacralisatie en pseudoartrose na eerdere spondylodese. De subjectieve resultaten werden beoordeeld gemiddeld 4 jaar na de operatie.

Gemeten met een visuele analoge schaal bedroeg de gemiddelde pijnvermindering 4,1 (van 8,6 naar 4,5); 13 patiënten hadden in het geheel geen pijn meer. Vóór de operatie werkten 41 patiënten, na de operatie 34. Er waren geen significante verschillen in pijnscore naar sekse, leeftijd, operatieniveau in de wervelkolom, operatie-indicatie of duur van de klachten vóór de operatie.

Posterolaterale spondylodese geeft onder bepaalde condities goede pijnvermindering bij patiënten bij wie de pijn ten gevolge van spondylolisthesis graad I en II, spondylolyse en hemisacralisatie niet reageert op conservatieve therapie. De ingreep leidt meestal niet tot toename van arbeidsongeschiktheid.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis Maastricht, afd. Orthopedie, Postbus 5800, 6202 AZ Maastricht.

J.B.A.van Mourik, assistent-geneeskundige; dr.A.van Ooy en prof.dr. A.J.van der Linden, orthopedisch chirurgen.

Contact J.B.A.van Mourik

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties